Milyonluk camilerin parası nereden geliyor?

Geçen yılın son günlerinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın memleketi Kayseri’ye cami yaptıracağı haberini almıştık. Açıklamayı da bizzat Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik yapmıştı. Çelik, Genelkurmay Başkanı Akar’ın Melikgazi ilçesine cami yaptırmak istediğini kamuoyu ile paylaşmıştı. Aslında Akar, ailesinin Melikgazi ilçesinin Eğribucak Mahallesi’ndeki bağ evlerine cami yaptırmak istemiş ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, asri mezarlık girişinde inşaatına başlanan camiyi önermiş kendisine. “Birçok kişi bu camiyi yaptırmak istedi ancak kabul etmedik” diyen Başkan Çelik, söz konusu olan kişi Genelkurmay Başkanı olunca “Tamam” demiş.
Yine gazetelere yansıyan haberlere göre, caminin maliyeti 3 milyon TL’yi bulacakmış. Genelkurmay Başkanı elbette hatırı sayılır bir maaş alıyordur ancak 3 milyon TL gibi ciddi bir parayı bir çırpıda cami için harcayacak olması, bir devlet memuru için sıradışı bir durum. Bugüne kadar bu paranın kaynağı konusunda bir açıklama yapılmadı.
Derken, bir başka ünlü isim, bir başka cami projesiyle gündeme geldi. Birkaç dönem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapan, adı yolsuzluk haberlerine karışan, oğlu göz altına alı- nan, istifa ederken dönemin başbakanını suçlayan sonra da istifasını geri çeken Erdoğan Bayraktar, memleketi Trabzon’a bir VIP cami yaptıracağını açıkladı.
Aslında proje tek başına bir camiden oluşmuyor. İçinde alışveriş merkezi, otopark, kafeler, spor alanları da olacakmış. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, caminin maliyetinin 30 milyon lira civarında olacağını, kamu kaynaklarından harcama yapılmayacağını açıklamış ve “Trabzon’da İskenderpaşa ve Mehmet Akif Ersoy camileri var. Ancak yoğun katılım olan cenaze, mevlid gibi törenlerde sıkışıklığa yol açmayacak, park sorunu olmayacak, çok yönlü hizmet verecek, sembol bir camiye de ihtiyaç var” demiş.

Okul sayısının 3 katı cami var

TÜİK tarafından birkaç gün önce açıklanan verilere göre Trabzon, 2 bin 23 ile Türkiye’de en fazla camiye sahip olan sekizinci şehir. Kayseri’de ise 1342 cami bulunuyor. O da ilk sıralarda yer alıyor.
Peki bu illerdeki okul sayısı nedir?
Kayseri’nin durumunu, il Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı tarafından yapılan şu açıklama ortaya koyuyor: Kayseri’de mevcut derslik sayısı 2 bin 152. Binden fazla dersliğe, 34 de okula ihtiyaç var. Özellikle Kocasinan, Melikgazi ve Talas ilçelerinde derslik ihtiyacımız var.
Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün verilerine göre de kentteki okul sayısı 701, derslik sayısı ise 8 bin 66. Kentteki okul sayısının neredeyse üç katı kadar cami var.
Aslında benzer istatistik birçok il için geçerli. Ülkenin en büyük sorunu eğitim haline gelmişken, “hayırsever” isimler, camiye harcadıkları paranın en azından yarısını okullara, dersliklere harcasalar, daha çok sevap kazanmış olmaz mı?
Olayın bir başka yönü de harcanacak milyon TL’lerin kaynağı. Madem bir hayır işleniyor, herşeyin şeffaf olması gerekmez mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar