Bankaların “Milliliği”

Tayyip Bey’in çokça kullandığı bir cümle var, “Neredeeen nereye…”!?

Aynen katılıyor ve imzamı atıyorum. .

Yıl 1924. Atatürk, Celal Bayar’a “Bankalar, ithalat ve ihracat tamamen yabancıların emrinde” der.

Devam eder, Uşaki Muammer Bey’in (Atatürk’ün kayınpederi) 250 bin lirası var. Araştırdım, En az bir milyon gerekli bir bankanın kuruluşu için.

Benim nüfuzumu kullanın ve tez elden Milli Banka’yı kurun” der. Celal Bayar’ın genel müdürlüğünde ilk milli banka olan “İş Bankası” kurulur... .

Şimdi sıkı durun! Kayınpeder Uşaki Muammer Bey, Atatürk’ten çekindiği için, Latife Hanım’ın küçüğü Vecihe Hanım’ı (Atatürk’ün baldızı) görevlendirir. Derki; “Kızım Paşa ile konuş, İş Bankası’nın hem fikir babasıyım hem de sermaye koydum. Bankayı bize teslim edecek mi? Bir yokla bakalım.”

Baldız Vecihe, Paşa ile konuştuktan sonra, M. Kemal Paşa kayınpederini karşısına alır. Derki “Bak Muammer Bey, Sen benim yakınımsın yani akrabamsın. İş Bankası ile ilgili, Önerdiğin fikre ve koyduğun sermayeye teşekkür ederim. Minnet borçluyum.

Ama unutma! Sen de ben de bu vatan için çaba sarf ediyoruz. Bu banka milli ve milletin bankasıdır artık. Yine sen de ben de, Her Türk vatandaşı gibi bankada aynı haklara sahibiz. Bu konuyu bir daha mevzubahis yapmamak üzere kapatıyorum.

Vatanın üzerinde oluşturduğumuz millet ve kurduğumuz devlet bireysel menfaatlerimizin her zaman önünde olmalıdır. Zatı alinize iyi günler dilerim…” .

Yaa… İşte böyle. İş Bankası’nın kuruluş hikâyesindeki “Milliliğe” bakın? Bir de şimdikilere… .

Gel de Tayyip Bey’e hak verme?

Ne diyor Başkanımız?

Neredeeen nereye???

Önceki ve Sonraki Yazılar