Ömer Adıgüzel

Ömer Adıgüzel

Ankara’nın mütevazi film festivali

Üniversitede öğrenciyken sinema festivallerinin Antalya ve İstanbul’da zaman zaman da Adana’da yapıldığına tanık oluyorduk. Kıskanıyorduk bu şehirleri. 1988 yılında Mahmut Tali Öngören ve bir grup sinemaya gönül vermiş insan özverili çalışmaları ile sonunda Ankara’ya bir festival kazandırmışlardı. Başkent Ankara’nın artık bir sinema festivali vardı. Sahip çıkmak gerekiyordu. O yıllarda öğrenci halimize rağmen festivalde pek çok film izlemeye çalışmış, söyleşi ve panellere katılmıştım.

Festivali olabildiğince izlemeye çalışırım. Ankara Film Festivali son zamanında özellikle ekonomik nedenlerle canlılığını biraz kaybetse de beni her zaman heyecanlandırmıştır. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 30. Ankara Uluslararası Film Festivali bu yıl 18 - 28 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılacak. Festival Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çankaya Belediyesi, Goethe Enstitüsü vesaire destekleyici kurumlarla sürdürülebiliyor.

Sunuculuğunu Şenay Gürler ve Ünsal Ünlü'nün yaptığı açılış töreninde, "Sanat Çınarı Ödülü" yazar Nazlı Eray'a, Kitle İletişim Ödülü Gülse Birsel'e, "Aziz Nesin Emek Ödülü" ise sinema sanatçısı Kadir İnanır'a verildi. Özellikle politik tutarsızlıklarına çok tanık olduğumuz Kadir İnanır’a Aziz Nesin’in adını taşıyan bu ödülün verilmesini doğrusu hiç anlamadım. Her ne kadar Türk sinemasına verdiği emek görmezden gelinmese de, söyledikleri ile yaptıkları arasındaki çelişki nedeniyle Kadir İnanır bu ödülün adına hiç yakışmadı.

Konuşmaların ardından Moğollar grubunun verdiği konser film müzikleri ağırlıklıydı ve sahneye yayılan deneyim tüm Ankara’ya dağılmaya başlamıştı bile. 28 Nisan'a kadar sürecek festivalde, 120 film izleyiciyle buluşacak, yarışma bölümünde 11 film yer alacak. Dünya sinemasından özel bir seçkinin yer aldığı festivalde, kısa film ve belgesel gösterimlerinin yanı sıra bu yıl özel gösterimler de yapılacak. On gün sürecek festivalde 14 bölümde yer alacak filmler, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla izleyiciye ulaşacak. Ayrıca festival boyunca söyleşi, atölye çalışmaları ve özel etkinlikler her yaştan Ankaralı sinemaseverler için yapılacak.

30. Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl Ulusal Yarışma, Kısa Film, Özel Gösterimler, Dünya Sineması ve FESTİLAB bölümleriyle bir program sunuyor. Filmlerin çoğunluğu Türkiye ve Ankara prömiyerlerini bu festivalde yapacak. Uluslararası festivallerden ödüller alan en iyi yapıtlar da Dünya Sineması bölümü programında izlenebilecek. Ankara Uluslararası Film Festivali filmleri Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda gösterilecek.

Genç yönetmenlerin çoğunlukta olduğu 30. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin sinema dünyasına katkıları ayrı bir öneme sahip. Ulusal Belgesel Film Yarışmasına başvuran 109 belgesel arasından ön seçici kurul değerlendirmesi sonucu 10 belgesel film gösterilecek. Festivalde Türkiye ve Ankara prömiyerlerini yapacak bazı filmlerin de özel gösterimleri yapılacak.

30. Ankara Uluslararası Film Festivali tüm Ankaralıları sinema salonlarına bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar