Ömer Adıgüzel

Ömer Adıgüzel

#SUSAMAM

Rap müzik denince akla protesto, eleştiri, sert sözler geliyor. Hip-Hop alt kültürünün bir parçası olan Rap müzik, Afrika kökenli insanların yaşadığı Amerika’nın kenar bölgelerine kadar uzanıyor. Çoğu kaynak Rap'in Ritim ve Şiir (Rhytm And Poem) veya Ritmik Afrika Şiiri (Rhytmic African Poetry) sözcüklerinin kısaltmasından oluştuğunu ya da Rap’in İngilizce sözlükteki "ağır eleştiri" anlamında kullanıldığını belirtmektedir.

Sözlerin müziğin ritmine uyarlanarak söylenmesi esasına dayalı Rap, çoğunlukla hızlı ritimle söylenen sözlerden oluşur. Bu tür müziklerde siyah insanlar özelinde tüm ezilenlerin yaşadıkları toplumsal olaylar, itilmiş olma hali, isyan niteliğinde ve sert dille eleştirilerek aktarılır. Takibi zor bir müzik türüdür. Bu nedenle defalarca dinlemek gerekir.

Rap müziğin doğasında isyan, eleştiri, şikâyet en üst seviyededir. Yaşanılan sorunlar ve yaşama ilişkin dünya görüşleri birbirini takip eden sözlerle bu müzik türünde karşılığını bulur. Bir başka yanıyla hayat sert eleştiri içeren sözlerle anlamlı hale gelir. Bu nedenle Rap müzik aynı zamanda politik olma özelliğine de sahiptir.

“Günler koşuşturmakla geçip giderken neden var olduğunu unuttun. Neden olduğun sorunlarınsa farkında değilsin. Gülmek eğlenmek istiyorsun. Sorunlara çözüm bulmak gibi bir derdin yok. Hayat zaten çok zor. O yüzden müzik seni eğlendirsin. Gerçeklikten uzaklaştırsın istiyorsun. Ama biz müziğin bir şeyler değiştirebileceğine inanıyoruz. Bizimle gel. Başlayalım mı?” giriş tümcelerinden oluşan #SUSAMAM şarkısının son haftalarda Türkiye’nin dili, sesi olduğu görülüyor.

Eleştiri, isyan, şikâyet gerektiren ve pek çok olaya karşı sessiz kalan büyük bir çoğunluğun adına farklı bir ses olan bir grup Rap sanatçısının ürettiği #SUSAMAM, pek çok konuya dikkat çekiyor. Doğa, eğitim, kadın hakları, erkek şiddeti, kuraklık, demokrasi, hukuk, İstanbul, hayvan hakları, faşizm, intihar, sokak, adalet, trafik ve insan gibi konularda yaşanılan onca zorluğu; etkileyici görüntüler, sorgulayıcı sözcükler ve sert eleştirel sözler ile yansıtan sanatçılar bu konularda yapılan ihlallere karşı susmayacaklarını tekrar tekrar vurguluyorlar.

Toplumun bu tür şarkılara ya da eleştirilere tanık olmaya gereksinimi varmış ki şarkı sosyal medyada kısa sürede yoğun ilgi ve beğeni ile karşılandı. #SUSAMAM şarkısı her şeyden önce bu toplumda yaşayan herkese duyarlı olmanın önemini bir kez daha fark ettirdi. #SUSAMAM şarkısı aslında “Siz de susmayın.” diyor. “Susmaya hakkınız yok!” diye de dinleyeni silkeliyor. Susmanın bir kaçış, kabullenme, onaylama anlamına geldiğini hatırlatıyor ve tekrar tekrar sorguluyor, sorgulatıyor.

Müzik ile bir şeylerin değiştirilebileceğine içtenlikle inanan sanatçılar, müziğin aynı zamanda önemli bir mücadele aracı olduğunu #SUSAMAM ile hatırlatıyorlar.

“…Egzoz gazı soluyan, Sağı solu belli olmayan, Mangala gitti maganda! Orman yanar, Tabiatın gözleri kan ağlar, Kibir yaptı tavan, Fabrika bacası basar, Atom reaktörü, çöpü hasar, "Electro smoke" ile her an atakta, İnsan en büyük parazit,…Faturasını gelecek nesil öder…Kıyamet şur'da "mal" gibi izle!...”

Baskı altında, susturulmuş, tüm ifade olanakları elinden alınmış ya da çürütülmüş toplumları estetik bir duyarlılıkla farkında olmaya ve gereğini yapmaya davet eden #SUSAMAM şarkısını bir kolaj biçiminde ve belirli konularda Sanışer, Fuat, Ados, Hayki, Server Uraz, Beta, Tahribad-ı İsyan, Sokrat St, Ozbi, Deniz Tekin, Sehabe, Yeis Sensura, Aspova, Defkhan, Aga B, Mirac, Mert Şenel ve Kamufle gibi sanatçılar seslendiriyor.

Pek çok değere sahip çıkma konusunda etkili sözlere sahip #SUSAMAM şarkısı her koşulda ve her düzlemde şiddete karşı gelmek gerektiğini, farkındalığı ve duyarlı olmayı yaşam boyu öğrenme sürecinde yeniden hatırlatıyor:

“…Abi yapma!

Atma şu izmaritini denize. Geri alamazsın. Gün gelir o pisliğini attığın denize hasret kalırsın, bakamazsın! Kurak Afrika görüntüleri uzak değil. Çocuğun büyüdüğü yer sulak değil. Çünkü yok ettik gölleri, nehirleri, ırmakları, HEPSİNİ! Nasıl acımadık? İnanamıyorum. Elimizde varken hiç değerini bilmedik. Plastikle dolmuş mideleri hayvanların buna hiç mi üzülmedin? Nette paylaşmaksa yetmez. Bi' şeyler yapmalı SUYU KİRLETMEYİN! Su gibi aziz olsun ülkem, Onun can damarlarına, Bu zehri vermeyin! Gel, gün olur hapsolur bu suçlu cümleler! Yenilir hiç olurum fark etmezler! Susma, susamam! Korkma yanıma gel! Gel, gün olur hapsolur bu suçlu cümleler! Yenilir hiç olurum fark etmezler! Susma #SUSAMAM!”

Önceki ve Sonraki Yazılar