Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Diegoryen takvim: MS 60

Diegoryenler, Arjantin'in Rosario kentinde Maradona Kilisesi’ni kuran, "Ben, Diego!" adlı otobiyografi kitabını "kutsal kitap" sayan, Maradona'nın doğumunu milat kabul eden (30 Ekim'de Christmas kutluyorlar) din mensupları...

Evet maalesef Armando Diego Maradona, Diegoryen takvime göre milattan sonra 60 yılında hayata gözlerini yumdu. Olduğu yerde topu 13 defa ozon tabakasına dikebilen (ki dönemin Barcelona oyuncuları denediğinde 3'ü geçememiş), görece fakir ve şampiyonluksuz Napoli'yi büyük takım yapan, İngilizleri itin poposuyla hemhâl kılan büyük futbolcu...

Ocak 2017'de "Maradona mı Messi mi?" başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Lüzumundan mütevellit o yazıdan ilk iki paragrafı arz ediyorum:

"Hayatı aşırı doygun çözelti kıvamında yaşamış olan Maradona, açık sözlü biri. Napoli başkanı, Higuain’i Juventus’a satınca “O, karısını bile satar” diyecek radde ölçüsüz ve cesur. Karşılaştırıldığı Pele’yi haklı olarak defalarca yerin dibine sokmuş, küçümsemiş bir fenomen. Neden haklı diyorum? Maradona, Pele’nin iki katı yetenekte bir futbolcuydu.

Maradona ile Messi’yi kıyaslayanlar; Messi, Arjantin ile bir dünya kupası kazanamadı tezini kullanıyorlar. Armando Diego Maradona “Bunu anlamıyorum, 56 yaşındayım ve Messi gibisini görmedim” diyerek akıl tutulması yaşayan milyonlara gereken yanıtı veriyor."

*

Bein’e gerek yok!

Covid süreci bahane ediliyor ama inanın sebep bu değil; maçlarımız izlenemez duruma geldi. Tuttuğunuz takımın maçını izlemek bile çoğu zaman işkence halini aldı.

Tam da esas sorunu tespit edebileceğimiz noktadayız; ligimizdeki hocalar yetersiz! "Süper Ligin kendi oyun mantalitesi var, ruhu var" saçmalıklarını bırakalım, futbol kalitesi seviyemiz: Dışkısal!

Zaman zaman kendi standartlarımızı kabullenip, görece mahiyette hocaları değerlendiriyor; övüyor ya da yeriyorum ama artık yetti! Birkaç tesadüfî başarıyı gözardı edin ve düşünün bir n'olur: 5 milyon Euro'luk bir Avrupa takımını yenmesi için elinizdeki yerli ve milli hocanıza kaç milyon Euro'luk bir kadro vermelisiniz?!

Taktik planda yetersiz, durmaksızın duran top çalıştıran kaç hoca aklınıza geliyor? Bırakın oyun içinde oyun kurgulamayı, kaç takım oyun içinde oyunu genişletip daraltabiliyor?

Bir düzen kurmuşlar, çıkmak, uyanmak, uyandırmak namümkün! Üç yıl gâvur hoca şartı getirsek mesela? Gâvur mekteplerinden lisanslı, torpilsiz bilgili hocalar... Altyapı, üst yapı her yere...

Önceki ve Sonraki Yazılar