Ömer Adıgüzel

Ömer Adıgüzel

Yaşamak ve Yaratıcı Drama


​Kısa adı IDEA olan Uluslararası Drama-Tiyatro ve Eğitim Üst Birliği İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 27. Maddesine dayalı olarak, 27 Kasım IDEA Dünya Yaratıcı Drama Günü olarak kabul etmiştir. “Herkes toplumun kültürel yaşamına serbestçe katılma, güzel sanatlardan yararlanma, bilimsel gelişmeye katılma ve bundan yararlanma hakkına sahiptir.”

​2007 yılından beri 27 Kasım günlerinde üye kuruluşlar tarafından bu günün önemine yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Aynı zamanda dünya tiyatro gününe de bir gönderme olarak seçilen 27 Kasım günlerinde yaratıcı dramanın eğitiminin bir parçası olduğunu hatırlatmak, kutlamak, desteklemek ve savunmak amacı benimsenmiştir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi’nin de kabul edildiği ay olması, 13 ve 31. maddelerinin de sanat ve kültür odaklı maddeleri bu günün gerekçesini daha da sağlamlaştırır.

IDEA’nın Türkiye’deki üyesi olan Çağdaş Drama Derneği 2009 yılından beri bu kutlamalara katılmakta ve 27 Kasım gününü Dünya Yaratıcı Drama Günü olarak kutlamaktadır. 27 Kasım günlerinde ulusal bir bildirgenin yazılması ve herkesle paylaşılması genel bir ilke olarak benimsenmiştir.  2020 yılının bildirgesi çocuk gelişimci ve okulöncesi eğitim uzmanı Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşare Aktaş Arnas tarafından yazılmıştır. Aktaş Arnas’ın bildirgesi ölümcül salgının yaşandığı bu zor dönemlerde yaşamak, yaşamda kalabilmek, oyun, masal ve hayal gücünü bir yaşam çemberinde kurmak üzerine vurgu yapmaktadır. Sözü bildirgeye bırakıyorum:

“Yaşamak öylesine, sıradan, gürültülü veya sessizce yaşamak,
Alışkanlıklar çerçevesinde güvenli alanlardan, sığınaklarımızdan çıkmadan yaşamak,
Değişmek isteyip, değişime direnerek yaşamak,
Değişimi hep başkalarından bekleyerek ama değişmeden yaşamak.
Sıkışmış hayatlarımızda bir kurban gibi yaşamak…
Ve kendimizi her şeye hükmedebilecek kadar güçlü görerek, bencilce ve tüketerek yaşamak…
Oysa evrende bile değil sadece dünyadaki yerimizin bir toplu iğne başı kadar olduğunu anlayabildiğimizde başlayacak her şey…
Drama süreci gibi…
Çemberde el ele tutuştuğumuzda birlik olmak ve anlamaktır dünyayı,
Sorgulamak, yanıt bulmaktır bildiklerimize ve bilmediklerimize…
İnsanı içten ve dıştan kuşatan her şeye rağmen değişmek ve bu anlamda farklı kapılar açmak, farklı bakış açıları ile bakabilmektir dünyaya, her şeye…
İnsana dair olan her şey gibi doğaya, taşa, toprağa, ağaca, böceğe kısacası yaşama.
Dönüşmektir, dönüştürmektir drama;
Hüznü, mutluluğa,
Öfkeyi, sevgiye,
Karanlığı, aydınlığa…
Bilmediğimiz, görmediğimiz hayal dünyamızdaki yerlere yolculuktur drama,
Bir çemberde el ele tutuşurken ortak hayallere dalmaktır drama…
Masalsı yolculuklara çıkmaktır,
Masallarımız var olmadığında.
Haydi, öyleyse hep birlikte tekrar çemberde birlik olmaya,
Var olmaya…
BİZ OLMAYA.

Hepimizin 27 Kasım IDEA Dünya Yaratıcı Drama Günü kutlu olsun!”

Önceki ve Sonraki Yazılar