Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Juventus – Real Madrid

Bu akşam 21.45’te şampiyonlar ligi finali var. Galler’in başkenti Cardiff’deki 74 500 kişilik Milenyum Stadyumu’nda Juventus ile Real kapışacak. Cardiff’in nüfusu 320 bin ve şehrin çeyreğini alabilecek stad yapılır mı demeyiniz; yılda 12 milyon turist ağırlıyor Britanya’nın en çok yağış alan kenti… Maç TRT 1’de.

Peşinen söyleyelim herkesin beklentisi Başakşehir – Konya finali gibi bir maç. Üç golden az olması 1.50 orana sahipken, 3 gol ya da üstü olur’un oranı 1.75. Juve’nin hocası Allegri, Aykut zihniyetli; Real’in hocası Zidane da Abdullah Avcı zihniyetli desek bir espriden daha fazlasını kastetmiş oluruz. Tabiki Allegri üçlü defans oynuyor, Aykut Hoca dörtlüden vazcaymaz ama temel zihniyet “defans”. Zidane da bildiğin kontracı. Mühim olan sonuç diyen ve öncelikli endişeleri gol yememek olan iki hoca.

Zidane’a nasıl defansçı, kontracı dersin diyen çok okur olabilir. Ronaldo’nun gol sayısını örnek gösterebilirim size. Geçen sezona göre yarısı! Maç izleyeniniz varsa Dortmund - Real maçını hatırlatmak isterim. Dortmundlu genç yetenekler oynadı ama maç 2-2 bitti. Real toplamda 11 dakika hücum yaptı. Geri kalanında ceza sahasında yedi kişiyle beklediler.

Zaten futbolun gittiği yön bu… Messi, Suarez, Neymar’ın da olsa önceliğin defans değilse finali zor görürsün! Yine de yetenekli oyuncular nedeniyle ben maçın 0-0 bitip de uzatmalara gideceğini sanmıyorum. Dybala ile Ronaldo birer gol atarlar. Sakatlık sonrası henüz fit olmadığı söylenen Gareth Bale’in oyuna kaçıncı dakikada gireceği de önemli.

Juventus’un üç stoperli defans göbeği çok güçlü. Chiellini ve Bonucci adlı iki eşek herif var ki sanat icra ediyorlar. Chiellini defansta en überik iken Bonucci öyle uzun paslar atabiliyor ki şaşar kalırsınız. Hatta şöyle ifade edeyim; Bonucci’nin birkaç pası var ki ben Türkiye’de bir orta sahadan öyle pas görmedim! Az daha abartmak istiyorum: Bonucci, Fener orta sahasında 10 numara pozisyonunda oynasa Fenerbahçe şampiyon olurdu… Valla.

Juve’nin sol kanadı Brezilyalı Sandro. Oyun karakteri olarak bir Hasan Ali, Caner değil. Ama sağ cenahta bir yaşlı kurt var: Dani Alves. Barcelona yaşlandı deyu gönderdi, Alves’in intikamı acı oldu. Messi’nin en çok verkaç yaptığı adamdı. Juve’nin iki önliberosu (çapası) Khedira ile Pjanic. Köşemin adı önliberofobik diyeyim siz anlayın; sevmem bu tipleri… İleride Dybala ile Higuain’i anlatmaya gerek yok ama Mandzukic’ten bahsetmek gerek. Mandzukic kardeş, iri yarı forvet di mi?! Mantıken, misal Cenk Tosun’u arka üçlünün kenarına aldığın gibi onu alamazsın, almamalısın, oynayamaz! Ama adam oynuyor ve sözleşmesi yenilendi!

Şampiyonlar Liginde 17 gol, 8 asist üretebilmiş Juventus 11’ine karşı 21 gol, 12 asist üretmiş Real 11’i olacak sahada. Danilo – Ramos – Varane – Marcelo dörtlü defansının önünde Modric – Casemiro ve Kroos üçlüsü var. İleride Isco, Benzema ve jölecan Ronaldo. Herkes 0/0 yani devre de maç sonu da berabere biter diye bahis yapıyor. İddaa tek maç olarak açmış ve hangi oyuncu gol atar bahsi de var. Dybala 2.00 ve jölecan 1.75 katı veriyor… Kafamda oynattım Gareth Bale füzesi ile 1-2 Real aldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar