Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Modern footbok(!) ve Tadic

Futbol önermelerimin yakın tanığı, eşsiz hafızalı Yağız Kutay Işık aradı. 2014 Southampton'ında tespit ettiğim tekniği kuvvetli oyuncu Dusan Tadic'in dünya sahnesine çıkışını müjdeledi. 

Dusan Tadic, bugün Ajax'ta ve 30 yaşında. Real Madrid'i deplasmanda 1-4 yenip elediler. Tadic harika bir golün dışında iki asist yaptı. Asistlerin birinde Zidane dönüşü vardı ki muhakkak bulup izleyin...

Tadic'den, Yağız ve çevreme bahsediş nedenim Kante'deki gibi "dünyanın en iyi önliberosunu buldum, 14 Appiah gücünde ve Caen'de üçüncü maçı; hemen Fener alsın" tadında değildi. Saygı duyulası tekniği, ortalama üstü yaratıcılığı ile çok daha iyi bir takımda olmalıydı ama işte modern footbok(!) isteklerine uygun fiziki performans ve motivasyonu sezon boyunca verecek biri değildi.

Tadic kendine duyulan güvenle daha çok şey deneyip şovunu yapabilir lâkin yaşayacağı kariyer zirvesi bu kadar. Boş alan bırakmayan, atlet dolu takımlar ciddiyetle oynadıklarında onun gibilerin hakkından gelebilir. Modern footbok'un hakkından gelemeyeceği tek isim güçlü dönemindeki Messi idi... Saygı.

Real Madrid enkazının altından "Ronaldosuzluk mudur heyhāt beni yıkan; lider çıkmadı koca takımdan; Gareth Bale'i kim küstürdü; ille de lider gerekli mi ulayn!" dörtlüğü fırladı.

Bendeniz saf mahlukat, internet ile başlayan iletişim çağından çok umutlu idim. Hayalimce iletişim arttıkça insanlık gelişecek; lider peşine düşmüş cahil yığınlar giderek azalacaktı. Her anlam ve bazda eğitim gelişecek, güçlü ve özgüvenli birey sayısı artacaktı. Dünya tam aksi bir yöne gitti. İstikamet Orta Çağ...

Dolayısıyla futbol takımlarında da “abi” ya da “lider” ihtiyacı sürüyor. Sahada Ronaldo ve Ramos olsa Real dört tane yer miydi? Yemezdi. Klopp ya da Guardiola takımlarında bu olmaz desem geçen seneki Liverpool-Real finali aklıma geliyor. Salah’sız kalınca yarım saat dağıldı genç takım...

Şu bakanları bisiklete binen komplekssiz birkaç ülke olmasa insanlıktan hiç ümidim yok.

NOT: PSG, Manchester United’ın bebelerini nasıl olsa elerim derken son dakika penaltısı ile elendi. Fransa’nın futbol yayın hakları ile birlikte PSG’den de çekilmesin Katarlılar? Nasıl olsa bu kadarını Başakşehir de yapar :)

Önceki ve Sonraki Yazılar