Övgün A. Ercan

Övgün A. Ercan

Şu bizim Frigler-1

Boğaziçi Gezginler Topluluğu’nun 07-09 Nisan 2017 günlerinde düzenlediği Altınyol-Frigya-Lidya gezisinde en çok ilgimi çekenlerden birisi de Frigya Vadisi(koyağındaki) kaya işlemeleri ile oyuntularıydı.

Anadolu'da adı verilen bölge; Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Çorum, Bolu, Adapazarı, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Denizli, Isparta, Afyon, Konya’yı içine alır. Ancak Midas dönemindeki egemenlikleri Asur ülkesine, Güney Doğu Anadolu’ya dek uzanmıştır.

En yoğun yaşadıkları bölge; Frigya Vadisi denen, Eskişehir-Afyon-Kütahya bölgesiydi. Bu üç ilde bundan 3200 yıl öncesinden 2650 yıl öncesinde yaşamış Friglerden günü- müze kalanlar, kayalara oyulan gömütler, kayadan yapılan kabartmalı gömüt odaları, kaya işlemeleri ile Türk yazısı olan Runik yazılardır.

Seyitgazi Eskişehir

Bunlardan görülmeden geçilmeyecek olanı Seyitgazi-Eskişehir’deki Yazılıkaya’dır.

Eskişehir’den Afyonkarahisar yolu doğrusu yakışmayacak denli kötü bir yol. O yoldan 39 km güneye gidince Seyidgazi kentine geliniyor. Seyidgazi eskiden Rum ile Türklerin oturduğu bir kent. Eski dokusundan ayakta kalan birkaç Rum ile Osmanlı eviyle, tepesinden Seyidgazi Türbesi. Kentte en yüksek ev iki katlı, yerleşiklerin çoğu da Alevi Yörükler… Buraya gelinir de Seyidgazi türbesi bütünü görülmeden geçilemez. Geceleyin ışıl ışıl ışıklandırılan tepe üzerindeki yapı, medrese, cami, taş çeşme ile türbeden oluşuyor. Seyidgazi, Afyon kalesini almak üzere saldıran, o savaşta ölen, Arap Akıncılarından Battal Gazi diye bildiğimiz kişi. Belli ki, bu tepe bir üyük olup, eski uygarlık yerleşimlerinden kalan bir yer. Burada daha önceden Roma’dan kalma bir saray ya da bir kilise olmalı ki, onun mermer sütunları ile Likya türü bir lahit, günümüz yapısını yapmada kullanılmış. Lahitte iki tane kurna takılarak çeş- meye dönüştürülmüş. Şimdi orada abdest alını- yor. Yapı kesme taşlardan yapılı, eşsiz bir Selçuk öreği-mimarisi. Burada günü doğdurmanın güzelliğini anlatamam. Kimler gelmiş kimler geçmiş. Buraya geldiğimizde 05 idi. Kimsenin gitmediği erten-sabah yükünmesi-namazı için çağırıcının-müezzinin, yüksek sesle uzundırazdan-minareden yaptığı çağrısına giden yoktu

‘Tanrı birdir. Yoktur ondan başka tapacak’ ‘Yükünmek uykudan iyidir’ Diye bağırıyor. Ancak ona kulak asan yoktu. Tüm Seyitgazi toplumu mışıl mışıl uyuyordu. Bir arkadaşımız erkenden açan fırından haşhaşlı ekmek kaptı geldi. Onu açtırdığımız kahve ile çorbacıda sımsıcak tadıyla yedik, hapur şupur. Gezimizde en çok süremizin gittiği ayakyolunda 57 kişi ardı ardına çövdürdükten sonra, binite atlayıp Yazılıkaya’ya doğru yöneldik.

Önceki ve Sonraki Yazılar