Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Kolesterol Kalp Krizini Tetikler mi?

Kalp krizi denince nedense akla hemen kolesterol yüksekliği gelir. Fakat kolesterolü yüksek olan her kişide kalp krizi görülmediği gibi, kalp krizi geçirenlerin yarısında kolesterol ve trigliserid değerleri normaldir. Kolesterol ve trigliserid yüksekliği kalp krizinin risk faktörlerinden sadece biridir…

Yüksekliği Sadece Bir Sonuçtur

Başta rafine şeker ve fazla kalori alımı olmak üzere, stres, sigara, kafein, katkı maddeleri, çevresel ve gıdasal toksin olmak üzere birçok faktör kolesterol yüksekliğine neden olmaktadır. Kolesterol yüksekliği söz konusu olduğu zaman hemen kolesterol ilaçları kullanmak yerine yaşam tarzını sorgulamak ve etken faktörleri düzeltmek daha doğru bir yaklaşımdır.

Kötü ve İyi Huylu…

LDL kötü huylu, HDL iyi huylu kolesterol olarak bilinmektedir. Bu düşünce son zamanlarda sorgulanmaya başlanmış ve değişmiştir. LDL değerlendirilirken, kandaki miktarı kadar partikül büyüklüğü de önem kazanmıştır. LDL, yağ ve kolesterolü hücrelere dağıtan lipoprotein formudur. Kötü huylu kolesterol, A tipi büyük, yüzen ve şişkin LDL olarak sınıflandırılır. Bu tip kolesterol kanda yüzer, büyük olduğu için damar içini örten endotel hücrelerinin altına sızması zordur ve damar sertliği oluşturması beklenemez. LDL’nin küçük ve yoğun tipine ise Tip B denir. B Tipi LDL kanda yüzemez, damar cidarına oturur, hücrelerin arasından sızarak damar sertliği plağı oluşturur.

İşte Nedenleri

Damar sertliği ve kalp krizine yol açan B tipi LDL’ler sıklıkla rafine karbonhidrat tüketimi ve insülin direnciyle ilişkilidir. Rafine undan yapılan, başta ekmek olmak üzere tahıl ürünleri, fruktozdan zengin mısır şurubu bu tür LDL ve trigliserid yüksekliğine yol açar. Trigliseridler de tıpkı B tipi LDL gibi rafine karbonhidratlar ve insülin seviyesiyle ilişkilidir. Rafine karbonhidratlardan zengin, sağlıklı yağlardan fakir bir diyet insülin direncine ve yüksek trigliserid düzeylerine yol açar.

Kolesterol Değerleri Nasıl Düşürülür?

Lif bakımından zengin, taze, temiz, işlenmemiş, organik, yerel, mevsimsel, bitkisel besinlerden oluşan bir diyet ve aktif bir spor yaşamı kolesterolün dengede olmasını sağlar. Ayrıca vitamin, mineral, antioksidan, omega 3 içeren doğal besin takviyeleri de önemlidir. B3 vitamini, magnezyum, koenzim Q10, omega 3 takviyeleri de yararlıdır. Sarı, turuncu, kırmızı ve yeşil gıdalar, bol miktarda lif ve antioksidan madde içeriyor. Bu maddeler, kolesterol seviyesini azaltır. Elma, havuç, badem, ceviz, kuru erik, kereviz, arpa, sarımsak, soğan, greyfurt, limon, keten tohumu, kinoa, brokoli, Brüksel lahanası, patlıcan gibi bitkisel gıdalar kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar