S. Ersu Hızır

S. Ersu Hızır

Demokrasi ve Baykal-2

2002seçimlerinde AKP birinci parti olmuştu. AKP ‘affa uğramış olsa bile’ ifadesini çıkararak Erdoğan’ın yasağını kaldıran bir anayasa paketi hazırladı.

Değişiklik AKP ve CHP’nin oyları ile 13 Aralık 2002’de TBMM’de kabul edildi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yasayı veto etti. İkinci kez TBMM’ye gelen kanun AKP ve CHP’nin desteği ile 27 Aralık 2002’de kabul edildi ve Cumhurbaş-kanı onayladı.

Anayasanın 76, Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 11. maddesi değiştirilerek Erdoğan’ın milletvekili olmasının önü açılmış oldu. Baykal, bunu ‘Demokrasinin gereği olarak yaptığını’ açıklayacaktı. *Sevigen’in evindeki toplantı, Ahmet Necdet Sezer’in ilk kanunu veto ettiği dönem ile ikinci kez TBMM’de görüşüleceği zaman dilimi arasında yapılmıştı.

Erdoğan partisinin genel başkanı olarak yurt içinde ve dışında propaganda yapmış, yabancı ülkelerde resmi davetler almış, Partisi yüzde 34 oyla iktidara gelmiş ama yasaklı; birçok sahtekârlıkla anı- lan Jet Fadıl lakaplı kişi Siirt’ten milletvekili seçilmişti.

Baykal, bu durumu “demokrasi ayıbı olarak” nitelendirmişti.

Yenilenen Siirt seçimleri sonrası Jet Fadıl seçilememiş, Erdoğan genel baş- kanı olduğu partisinden milletvekili olmuştu.

*Baykal ve Erdoğan arasında Beylerbeyi Bosphorus Otel’in restoranında gerçekleşen görüşme, Erdoğan’ın seçilme yasağının kaldırılmasından iki ay sonra, Siirt seçimlerinden 15 gün öncesine denk geliyordu.

Yani, Livaneli’nin yazısında değindiği gibi Erdoğan’ın seçim yasağının kaldırılmasından önce yapılan gizli bir görüşme değildi.

Livaneli 2007 yılında yazdığı yazıda sehven tarihleri karıştırmış olabilir.

Beylerbeyi’nde gerçekleşen BaykalErdoğan görüşmesi 1 Mart tezkeresinden kısa süre önce gerçekleşmişti. ABD Irak’a müdahale etmek istiyordu. ABD ordusundan 90 bin asker, ağır silahlarıyla İskenderun ve Mersin’den giriş yapıp Doğu ve Güneydoğu illerimizde konuşlanmak istiyordu.

Deniz Baykal o günlerde kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, Hükümetin önerisinde ABD askerlerinin sayısının artmasını engelleyecek bir koşul olup olmadığını, Ne zaman Türkiye’yi terk edeceklerine ilişkin bir yazılı mutabakat olup olmadığını, Türkiye’den yapılacak bir askeri müdahalenin Türkiye’yi ateşe atmak, fiilen savaşa sokmak olduğunu açıkça dile getiriyordu.

Tayyip Erdoğan ABD ordusunun Türkiye’nin Güneydoğusu’ nda konuş- lanmasını ve Irak’a müdahalesini istiyor, buna CHP’nin gerekli desteği vermesini arzuluyordu.

Yakın çevrelerinden sızan bilgiler iki lider arasında ki görüşmenin konusunun ABD’nin Irak’a müdahalesi olduğu idi. Baykal, bu görüşme sonrasında “Gelin sizde bu öneriye ret verin, birlikte il, il gezip ortak miting yapıp, gerekçesini halka birlikte anlatalım” önerisinde bulunduğunu da yakın çevresiyle paylaşmıştı.

Bildiğiniz gibi tezkere TBMM’de gizli oturumda görüşüldü.

Baykal’ın, tarihi siyasi gelişmeleri analiz eden, konuşmasından etkilenen birçok AKP milletvekilinin ret oyu kullanması sonucu, TBMM, ABD askerlerinin Irak’ı, Türkiye üzerinden işgaline izin vermemişti.

Sürecin doğru bilinmesi ve analiz edilmesi için bu gerçekleri yazmayı görev bildim.

Önceki ve Sonraki Yazılar