Süleyman Karan

Süleyman Karan

Şişli’de bahar temizliği başladı


Doğal olarak hepimiz 31 Mart yerel seçimleri gecesinden itibaren, AKP-MHP çetesinin, yani siyasal İslamcı ile ABD menşeli ırkçı paramiliter örgütün koalisyonunun mafyozi ve demokrasi düşmanı ataklarına odaklandık. Pek çok büyükşehir belediyesini kaybeden ve kitle tabanından sıkı bir tokat yiyen bu klik, arsızca ve ahlaksızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını almasını engllemek için her türlü yasadışı yöntemi deniyor. Bu oyunlarında başarıya ulaşırlarsa eğer, o zaman gelecekte daha büyük bir ders alacaklar. Ancak o dersi alana kadar da Türkiye’yi yiyip bitirecekler. Ülkeyi tıpkı belediyeler gibi bir enkaz haline getirecekler.

Temiz siyaset, şeffaf belediye

Yine de bu yerel seçimlerde Türkiye’de demokrasi güçleri çok önemli bir atılım yaptı. Bu sadece AKP’nin içini boşalttığı belediyeleri, yolsuzluklar çetesinden kurtarmakla da sınırlı değil. Aynı zamanda en azından bazı belediyelerde ilk kez katılımcı demokrasi, toplumcu belediyecilik ve şeffaf bütçeyi hayata geçirecek adaylar belediye başkanı oldu. Tabii ki meclis listelerinden yer alan adaylar da bu fikirlere sahip kişilerdi. Şişli, işte böyle şanslı ilçelerden biri...
Salı günü Şişli Belediye Meclisi’nin ilk toplantısına büyük bir umutla katıldım. Benim gibi Şişli’deki sivil inisiyatiflerin üyeleri, Kuştepe’den Feriköy’e, Teşvikiye’den İzzetpaşa’ya pek çok Şişli sakini de toplantıyı izlemeye geldi. Toplantı halka açık olarak yapılmakla kalmadı, sosyal medyadan da herkesin izlemesi için canlı olarak yayımlandı.

Yeğenciliğe son

Belediye meclisinin ilk toplantısıydı ve Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, bir kez daha her konuşmasında verdiği sözleri tekrarladı. Tek bir akrabasına bile belediye olanaklarını peşkeş çekmeyeceğini, tüm Şişli halkıyla mahalle meclisleri aracılığıyla belediyeyi yöneteceğini, katılımcı demokrasinin tüm mekanizmalarının kurulacağını, katılımcı ve şeffaf bütçe uygulanacağını ve hiçbir siyasi fark gözetmeksizin herkese eşit hizmet vereceklerini söyledi.

Çalınmış mallar geri alınacak

Tabii ki toplantının en önemli maddesi, DSP adayı ve geçmişte belediyeyi yönetmiş Mustafa Sarıgül’ün çöktüğü kamu mallarına ilişkin gündemdi. Seçimlerin ardından Şişli Belediyesi eski başkanı Mustafa Sarıgül’ün kendi vakfına geçirdiği 500 milyon dolarlık taşınmazı geri almak için mecliste alınan daha önceki kararlar iptal edildi.
İlk kez 2012 Haziran ayında Sarıgül’ün meclise sunduğu belediyeye ait bir taşınmazın bedelsiz, sekiz ayrı taşınmazın ise 30 yıl süre ile 1 TL karşılığında haklarının Şişli Meslek Yüksekokulu’na devredilmesini sağlayan meclis kararı ve 2012/184, 2012/326, 2012/218, 2013/146, 2013/305, 2018/152 ve 151 sayılı kararlar oy çokluğu ile iptal edildi.

Ve bu daha başlangıç... Belediye bürokrasisi, belediye yancıları ve ahbap çavuş ilişkilerine karşı mücadele yeni başlıyor Şişli Belediyesi’nde... Örnek bir belediyecilik için bir model olabilir Şişli... Türkiye’de yerel yönetimlerde bahar temizliği şimdi başlıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar