TTB’den Bakan Koca’ya...

TTB’den Bakan Koca’ya...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya göre koronada artış hızı düşüşe geçti. TTB’den Bakan Koca’ya 21 soru geldi.

Salgınla mücadele sürecini ‘şeffaf yürütmeyen’ iktidarın verileri gizlendiğine dair kuşkular sürüyor. DSÖ, Türkiye'de yeni vakaların artığını bildirirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya göre artış hızı düşüşe geçti.

İlk günden itibaren salgınla mücadele sürecini ‘şeffaf bir şekilde’ yönetmeyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka artış hızının düşüşe geçtiğini söyledi.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Türkiye’ye ilişkin son açıklamasına göre yeni vakalar hâlâ artıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, Bakan Koca’nın açıklamasının ardından basın toplantısı gerçekleştirdi.

TTB Başkanı Adıyaman, salgın sürecinde yaşananları değerlendirdi ve Sağlık Bakanlığı'na 21 soru yöneltti.

Adıyaman, “Covid-19 gibi hızla yayılan bir hastalıkta, hem olguların en kısa sürede saptanıp tedavi edilmesi hem de salgının yayılmasının önlenmesi için çok sayıda merkezin ivedi olarak yetkilendirilmesinin önemini vurgulamıştık. Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı bu önerimizi gecikerek yerine getirebildi, bu gecikme sırasında olguların saptanmasında ve temaslıların incelenmesinde geç kalındı” dedi.

23 GÜN GEÇTİ, YANIT ALAMADIK

Sağlık Bakanlığı’nı TTB’nin sorularına yanıt vermeye çağıran Adıyaman, “Toplumun pandeminin ülkemizdeki yaygınlığı, bölgesel dağılımı, hasta ve ölüm sayıları hakkında yeterince bilgilendirilmemesi, meydanı paniğe sevkeden yanlış ve yanıltıcı haberlere bırakmaktadır, diye seslenmiş ve tekrarlayacağımız soruların yanıtlanmasını istemiştik. Aradan 23 gün geçmesine rağmen sorularımıza yanıt aldığımızı söyleyemeyiz" diye konuştu.

“Şubat ayının başında filyasyon ekiplerinin kurulması ve eğitilmesi gerekiyordu” diyen Adıyaman, şu 21 soruya yanıt aradı:

►Tanısı doğrulanmış olguların ikamet ettikleri il ve ilçelere göre, yaş ve cinsiyete göre dağılımları nasıl?

►Tanısı doğrulanmış olguların yurt dışı temas öyküsü ülkelere göre nasıl bir dağılım göstermekte?

NEDEN ULUSLARARASI TANI KODLARI KULLANILMIYOR?

►Bugün itibarıyla ülkemizde kaç ilde ve kaç merkezde test yapılmakta? Tanı merkezlerine ulaşan örnek sayıları ile test sonuçları neden herbir merkez tarafından yapılmamakta?