Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Fenerbahçelileri çıldırttı: "Meşru savunmanın da ötesine geçip karşı tarafa zarar verecek..."

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Fenerbahçelileri çıldırttı: "Meşru savunmanın da ötesine geçip karşı tarafa zarar verecek..."

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Trabzonspor taraftarının Fenerbahçeli oyunculara saldırmasının ardından bugün yaptığı açıklamada çarpıcı ifadelere yer verdi.

Süper Lig'in 30. haftasında Trabzonspor ve Fenerbahçe, Trabzon'da karşı karşıya geldi. İki ekibin mücadelesinde kazanan taraf 3-2'lik skorla Fenerbahçe oldu. 

Maç sonu galibiyeti kutlamak isteyen sarı lacivertliler orta sahada toplanarak sevinçlerini yaşamaya başladı. Maçta sahayı yabancı cisim maddesine boğan bordo mavililer, bu sevince karşı da sahaya indi ve Fenerli oyunculara saldırdı. 

Yaşanan gelişmeler üzerine Fenerbahçe, 'artık yeter' diyerek ligden çekilme de dahil olmak üzere kulübü olağanüstü kongreye çağırdı.

"İKİ TARAFIN DA SPORCULARI TARAFINDAN KARŞILIKLI ARBEDELER SÖZ KONUSU"

Son olarak bir açıklama da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan geldi. Bakan Tunç, Trabzonspor - Fenerbahçe karşılaşması sonrası yaşanan olaylarla ilgili de çarpıcı ifadeler kullandı. Bakan Tunç şöyle dedi:

"Bu tür olayların sahalarımızda olmaması lazım. Spor kardeşliktir diyoruz ama maalesef düşmanlığa dönen bir durum söz konusu olabiliyor. Dünkü olaylarda 12 kişi gözaltına alındı ve soruşturma başlatıldı. Sahaya inen ve saldıranlarla ilgili görüntüler inceleniyor. O görüntüler incelendiğinde iki tarafın da sporcuları tarafından karşılıklı arbedeler söz konusu. Soruşturma devam ediyor. 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunumuz var. Bu kanunda hangi fiillerin hangi yaptırımları var, hepsi yazılı."

"SORUŞTURMAYI ŞU ANDA CUMHURİYET SAVCILIĞI YAPIYOR"

"Sahaya girmek, taşkınlık yapmak, sahaya yasak madde sokmak spor alanı dışında yine sporu etkileyecek şekilde tahrik edecek şekilde beyanatta bulunmak basın yayın aracılığıyla... Tüm bunlar hepsi bu olay çerçevesi içerisinde kimin hangi fiili hangi kanun maddesine uyuyor? Bu soruşturmayı şu anda Cumhuriyet Savcılığı yapıyor."

"Spor kulübünün görevleri var. Onların özel güvenlikleri var. Tedbir almaları gerekiyor. Emniyet güçlerinin yanı sıra orada bir de özel güvenlikler var. Onların sahaya birilerinin girmemesi için gerekli tedbirleri alması lazım. O noktada da detaylı bir soruşturma yapılıyor şu anda."

"KENDİNİ SAVUNMANIN ÖTESİNE GİDEN BİR DURUM SÖZ KONUSU MU?"

"Görüntüler izlenir. Bu görüntüleri değerlendirecek olan Cumhuriyet Savcılığı. Meşru savunmanın da ötesine geçip karşı tarafa zarar verecek kendini savunmanın ötesine giden bir durum söz konusu mu? Bir saldırı var mı? Taraftar da olsa futbolcu da olsa he iki taraf içinde bir suç işlenmişse soruşturulur."

"ACABA CAYDIRICILIK AÇISINDAN CEZALARIN ARTTIRILMASI GEREKLİ Mİ DEĞİL Mİ?"

"Şimdi oradaki detayla ilgili henüz bir detay maddeler, şu madde şu olacak demiyoruz. Acaba caydırıcılık açısından cezaların arttırılması gerekli mi, değil mi? Bunun çalışmasını yaptık. Tabii bu milletvekillerimizin takdirine sunacağımız husus. Şu fiiller bakımından şu olursa daha iyi olur diyeceğimiz bazı hususlar olabilir. Yani cezaların her maddede arttırılması değil de. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bir takım talepleri oldu. İşte Sosyal medyadaki birtakım troll hesaplar, yasa dışı bahisler. Hepsi bunların içerisinde değerlendirilecek konu."

FUTBOLCULAR HAKKINDA SORUŞTURMA VAR MI?

Bakan Tunç, “Futbolcular hakkında bir soruşturma var mı?” sorusuna da yanıt verdi. Bakan Tunç, “Futbolcularla alakalı soruşturma söz konusu değil.” dedi.

FENERBAHÇE TARAFTARINDAN TUNÇ'A TEPKİ

Fenerbahçe taraftarı ise Bakan Tunç'un bu açıklamalarına tepki yağdırdı. Sarı lacivertliler Bakan'ın eski paylaşımlarını da gündeme getirdi.

İşte o tepkiler...

ekran-goruntusu-2024-03-19-161315.pngekran-goruntusu-2024-03-19-161318.pngekran-goruntusu-2024-03-19-161327.pngekran-goruntusu-2024-03-19-161357.pngekran-goruntusu-2024-03-19-161411.png

FENERBAHÇE'DEN BAKAN TUNÇ'A YANIT

Son olarak Fenerbahçe Spor Kulübü de Bakan Tunç'un açıklamalarına yanıt verdi. İşte o açıklama:

"Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’un bugün basına yansıyan aşağıdaki açıklamalarını üzüntü ile takip ettik.
 
Sayın Bakanımız tarafından dile getirilen; “Görüntüler izlenir. Bu görüntüleri değerlendirecek olan Cumhuriyet Savcılığı. Meşru savunmanın da ötesine geçip karşı tarafa zarar verecek kendi savunmanın ötesine giden bir durum söz konusu mu? Bir saldırı var mı? Taraftar da olsa futbolcu da olsa her iki taraf içinde bir suç işlenmişse soruşturulur.” sözleri
 
Maç boyunca, 90 dakikanın ilk saniyesinden son anına kadar sahaya atılan su şişeleri, kesici aletler, çakmakların, metal paraların olduğu ortamda oyunu oynamaya çalışan,
 
Sahaya atılan meşaleyi eliyle kaldırıp saha dışına atma bilincinde olan, tüm bu baskı, tahriklere rağmen oyuna, sahadaki mücadeleye zarar vermemek adına en ufak reaksiyon dahi göstermeyen Futbol Takımımıza, Teknik Ekibimize ve camiamıza yapılan bir haksızlık olarak kabul ediyoruz.
 
Sayın Bakanımızın bu konuda yaşanan tüm bu olayların mağduru ve tek masum tarafı olan Fenerbahçe’yi hedef almayı fırsat kollayanların konuyu çarpıtmalarına izin verecek açıklamaları bizi derinden yaralamıştır.
 
Söz konusu Fenerbahçe ise bu tavır ve yaklaşımlara alışık olmak zorunda bırakılmamız, Fenerbahçe Spor Kulübü olarak yıllardır anlatmaya çalıştığımız durumdur.
 
Saygılarımızla"

ekran-goruntusu-2024-03-19-161534.png

"YANLIŞ ANLAMA SÖZ KONUSU"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Fenerbahçe'nin açıklaması sonrası yanlış anlaşılma olduğunu söyleyerek yeni bir açıklama yaptı:

"Bir yanlış anlama söz konusu. Fenerbahçe kulübümüzün bir açıklaması olmuş. Bizim futbolculara yönelik soruşturma açıldığına yönelik beyanımız söz konusu değil. Sosyal medyadaki paylaşımlar sonrası oluşan yanlış anlamadan kaynaklandığını düşünüyoruz."