Ankara kulisi: Yeni kabinede kimler bakan olacak?

Ankara kulisi: Yeni kabinede kimler bakan olacak?

Meclis’ten en fazla 3-4 ismin yer alacağı yeni kabinede, Dışişleri Bakanlığı için İbrahim Kalın’ın adı geçerken, müsteşarlara dikkat çekiliyor. Siyaset dışından ise ‘dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemaoğlu’na adı listelerden eksik olmuyor. Emlak Konut Genel Müdürü Kurum, THY eski Genel Müdürü Kotil, DEİK Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Opak, Goldman Sachs Türkiye Direktörü Çetin de konuşulan isimler arasında…

Yeni bakanlar kurulunun dizaynı, teknokrat ağırlıklı olacak şekilde ilerlediği belirtilirken, Ankara kulislerinde en çok Meclis’ten istifa olup olmayacağı konuşuluyor. Külliye’ye yakın isimlerden, Meclis’ten en fazla 3-4 ismin olacağı aktarılıyor. Meclis Başkanlık Divanı ve komisyonlarda AKP çoğunluğu gözetilecekse, 3’ten daha fazla sayıda ismin bakan olmak üzere istifasının söz konusu olmadığı kaydediliyor.

Posta yazarı Candaş Tolga Işık, kulislerde adını duyduğu bakan adaylarını aktardığı yazısında, şunları kaydetti:

“Dışişleri Bakanlığı için en çok konuşulan isim Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın. Yine Beştepe’den bakan adayı olarak ön plandaki bir başka isim Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank.

MÜSTEŞARLARA DİKKAT

Yeni kabinede müsteşarlara dikkat! Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı için Müsteşar Yusuf Tekin, Adalet Bakanlığı’na Müsteşar Selahaddin Menteş, Savunma Bakanlığı’na Müsteşar İsmail Demir herkesin zikrettiği bakan adayları arasında.

Bürokrasiden İstanbul Valisi Vasip Şahin veya İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da yeni kabineye girerse şaşırmayın.

Siyaset dışından isimlere gelince... Dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemaoğlu’nun ekonomi bakanlığıyla ilgili adının geçtiğini artık duymayan kalmadı.

Bunun dışında Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, THY eski Genel Müdürü Temel Kotil, DEİK Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Opak, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Goldman Sachs Türkiye Direktörü Çağlayan Çetin konuşulan isimler arasında.

Külliye’ye yakın isimler yeni kabinede Meclis’ten en fazla 3-4 isim olacağını söylüyor.

BİNALİ YILDIRIM MECLİS BAŞKANI OLMAZSA KABİNEDE YER ALACAK

Binali Yıldırım Meclis Başkanlığı’nın en güçlü adayı. Yıldırım, Meclis Başkanı olmazsa kabinede yer alması kesin.

Ayrıca Berat Albayrak’ın ve Süleyman Soylu’nun da bakanlığa devam etmelerine kesin gözüyle bakılıyor.”

ERDOĞAN NE YAPACAK?

Yenişafak yazarı Mehmet Acet ise “Erdoğan’ın, Ankara’nın şu sakin günlerinde yeni dönemin kurgusunu sağlıklı bir şekilde oluşturmak için ince ince düşündüğünü, önündeki seçenekler üzerine ciddi şekilde kafa yorduğunu tahmin edebiliyoruz. Kabine-Meclis-Parti-Külliye dörtgeninde oluşturacağı kombinasyonun önceki dönemlere göre daha zorlu olacağı da bir gerçek. Neden derseniz, yeni sisteme göre ilk defa şimdi kurgusu yapılacak bir modelin çatısı ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

Ankara kulislerinde en çok Meclis’ten istifa olup olmayacağının konuşulduğunu aktaran Acet, şöyle devam etti:

“Herkes bir tahmin yapıyor. Bu konuda elimizdeki tek veri, Ak Parti’nin Meclis Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın yaptığı açıklama.

Soru kendisine yöneltilince Elitaş, şöyle dedi: “3 civarında milletvekili arkadaşımız istifa ederse bizim Meclis’teki sayımızda herhangi bir değişiklik olmuyor. Hem Başkanlık Divanı, hem de komisyonlarda bir değişiklik söz konusu olmuyor. AK Parti komisyonlarda tek başına yarısını temsil etme imkanı mevcut. Yani 3 civarında arkadaşımızda böyle bir sıkıntı olmayabilir. Tabii takdir Cumhurbaşkanımızın”

Elitaş, bu sözleri Cumhurbaşkanı ile konuşup kendisinden bir izlenip aldıktan sonra mı sarf etti, yoksa o da kendi tahminini mi yapıyor, bilmiyoruz. Ama bu açıklamadan en azından şunu öğrenmiş olduk.

Meclis Başkanlık Divanı ve komisyonlarda Ak Parti çoğunluğu gözetilecekse, 3’ten daha fazla sayıda ismin bakan olmak üzere istifa etmesi söz konusu olmayacak. Tabii diğer ihtimallerin hepsi için de kapı açık.”

HA 295 OLMUŞ HA 290...

Öte yandan Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, AKP’de yeni kabine için yoğun bir kulis faaliyeti yürütülüyor. Erdoğan’a, Meclis komisyonlarındaki çoğunluğun kaybedilmemesi için en fazla 3 milletvekillinin istifa ettirebileceği bilgisi verildi. Bu nedenle kulislerde, eğer kabineye bir transfer olacaksa, bunun 3 kişi ile sınırlı kalacağı belirtiliyor.

AKP kurmayları, bu konuda, “Kabineye mevcut milletvekillerinden 2-3 arasında isim alınabilir. Çünkü Meclis’teki sandalye sayısı 300’ün üzerinde olsaydı, Sayın Cumhurbaşkanı bu çoğunluğu kaybetmek istemez ve kimseyi almazdı. Ama şu anda ha 295 olmuş ha 290 olmuş değişen bir şey olmaz. Her iki durumda da MHP ile ortak hareket etmemiz gerekiyor. O nedenle kabineye milletvekilleri arasından da aldıkları olacaktır” değerlendirmesini yaptı.