Kahkahalarla kazanacağız!

Karşıyaka basketbol takımı, kendi bütçesinden 10-12 kat fazla bütçeye sahip takımları eze eze şampiyon oldu. Serilerde önce Fenerbahçe’yi, sonra Efes’i yenerek kupayı aldı. Geçen Cuma akşamı İstanbul’da, Abdi İpekçi Spor Salonu’nda tam bir şampiyonluk şenliği vardı. O şenliğin içinde yer almak ise muhteşemdi…

Kendi adıma, uzun yıllar boyu sportif bir başarı falan olmadan hâlâ o tribünlere niye gittiğimi biliyorum: Çok eğleniyoruz!

Evet, bildiğiniz çok eğleniyoruz. Pek çoğu İzmir’den kalkıp gelen, İstanbul çevresinden, Ankara’dan, hatta yurtdışından gelen kadınlı erkekli, çoluk çocuklu birkaç bin kişi hep beraber çok eğlendi Cuma akşamı.

Kimse birbirini incitmedi. Tribünün neredeyse yarısı kadındı. Tek bir kadın taciz edilmedi. Şarkılar söyleyip eğlendi insanlar. Makara yapıp güldüler…

İşte ‘onlar’ bunu sevmiyor. Kadınla erkeğin yan yana eğlenmesi onlara yabancı. Aslında eğlenmek onlara yabancı.

Ellerinde içkileriyle şarkılar söyleyen, kahkahalar atan özgür bireylerden haz etmiyorlar. Kadının bir toplumsal özne olmasını kabullenemiyorlar.

O yüzden ‘Gavur İzmir’ diye akıllarınca aşağılıyorlar. Yabancı geliyor onlara İzmir.

Özgürlükten nefret ediyorlar. Onlar mitinglerinde bile kadınlarla erkekleri ayırıyorlar. Kazara yan yana geldiklerinde kadınlara saldırıyorlar, taciz ediyorlar.

Gericiliğin hakim olduğu her yerde tecavüz kaide haline gelmiş. Ufacık çocuklara yamyamca hücum ediyorlar.

Bu yamyamlar İzmir’i sevmiyorlar.

***

Bunların çok olduğu yerlerde, “ramazan günü sigara içti” gerekçesiyle bir kadın linç edilir. Bunlar oruç tutmayanların üzerine mermer kalıplar fırlatır.

Kendilerine öldürmeyi hak görür bunlar!..

En az üç çocuk yaparak, kır bağnazlığıyla kentleri kuşatan, kendi bağnazlıklarını tüm topluma dayatan bir yığındır bu…

***

İzmir kabul etmiyor bu bağnazlığı.

Üstelik sınıfsal bir tepeden bakma, bir ‘Beyaz Türk’ tavrı da yok ortada. Uzun süredir ekonomik olarak çöküyor Türkiye’nin bu üçüncü büyük kenti. Sokaklar gibi tribünler de yoksullarla dolu…

Ama yine de kahkahalar yükseliyor Karşıyaka’dan. Kordon’da gençler saldırıya uğramayacaklarından emin, ramazan günü biralarını tokuşturuyor çimlerin üzerine yayılarak. Camiye giden dünya kadar insan geçiyor yanlarından, kimse kimseye saldırmıyor.

Kadınların en özgür olduğu kent İzmir. İzmir’in kadınları ondan güzel.

***

Kahkahalar tüm Türkiye’ye yayılmalıdır. Ağzını her açtığında nefret kusan dilleri o kahkahalarla susturmalıyız.

Hep beraber eğlenmeyi öğrendikçe güzelleşecektir bu memleket. Kadınlarla erkekler el ele…

Aynen Karşıyaka gibi kazanacağız! Devleri inatçı kahkahalarımızla dize getireceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar