Şirket kapanırsa iş göremezlik ödeneği alabilir miyim?

İyi günler Hüseyin Bey,

Hamileliğimin 24. haftasındayım ve çalıştığım şirkette iflas verme konusu konuşulmuş. Şirket iflasını verdiğinde 26 haftalık olacağım. Acaba şirket iflas edip kapattığında doğum haklarım kullanabilir miyim? Doğumdan önce ve doğumdan sonra olarak 4 aylık maaş alabilir miyim bu şirkette son üç yıldır çalışmaktayım. Ne yapmam gerekli teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Bir sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için;


İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,

Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,

Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması ve doğum olayının gerçekleşmiş olması, koşulları gerekmektedir.

Görülebileceği gibi sigortalının Analık veya diğer sebeplerle raporlu olduğu hallerde geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmesi bakımından öncelikli koşul sigortalılık niteliğinin devam etmesidir. Sigortalı bir çalışan herhangi bir sebeple işten ayrıldığı tarihten itibaren 10 gün sonra sigortalılık niteliğini kaybeder. Şayet geriye dönük olarak son 1 yıl içinde 90 gün prim ödemişse sağlık hizmetlerinden 90 gün (3 ay) boyunca yararlanabilir. Ancak geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanma konusunda sigortalılığın sona ermemesi yani işten ayrılmamış olmak şartı aranmaktadır. Siz 32. Haftada doğum iznine başlamış olsaydınız ve işyeri bu tarihten sonra faaliyetine son vermiş olsaydı geçici iş göremezlik ödeneğinden yine de yararlanabilirdiniz. Dolayısı ile bu işyerinden çıkışınız yapılırsa ancak 32. Haftaya kadar başka bir işyerinde çalışmanız koşulunda bu ödenekten yararlanabilirsiniz.
İyi günler

Hafta tatilimizi ödemiyorlar

Merhaba hocam


Bir sorum olacak size işyerimizde aldığımız günlük ücretsiz izinler sebebiyle hafta sonumuzu da ödemiyorlar. Acaba hafta içinde alınan bir gün ücretsiz izinde hafta sonu hakkimiz alınabilir mi? Cevabınız için çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Bir çalışanın hafta tatiline hak kazanabilmesi bakımından hafta tatilinden önceki iş günleri yasaya uygun olarak çalışması bir başka deyişle haftalık iş süresi olan 45 saati tamamlaması gerekmektedir. Ancak işçi istirahat, izin gibi çeşitli sebeplerle bu süreyi tamamlamayabilir. Yasanın konuya düzenleme getiren ilgili maddesi aşağıdaki gibidir. C fıkrasından

“ MADDE 46 Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.

Şu kadar ki;

a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,

b) Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri,

c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri, çalışılmış günler gibi hesaba katılır.

Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır.

Bir işyerinde işin bir haftadan fazla bir süre ile tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığı zaman, 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebeplerden ötürü çalışılmayan günler için işçilere ödenen yarım ücret hafta tatili günü için de ödenir. Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde hafta tatili ücreti işverence işçiye ödenir.”

C fıkrasından da açıkça anlaşılabileceği gibi işçinin 1 haftaya kadar istirahatlerinde ve almış olduğu izinlerde (ücretsiz izinde dahil) hafta tatilinin tam ödenmesi gerekmektedir. Dolayısı ile işyerinizde size yapılan uygulama doğru değildir.
İyi günler
 
SORULARINIZI CEVAPLIYORUZ


Çalışma hayatı ile ilgili bütün sorularınızı sorun bu köşede cevaplayalım...

huseyinirfan.fı[email protected]

Fax: 0216 418 70 03

Önceki ve Sonraki Yazılar