Süt izni kullanıyorum diye tavır yapıyorlar

İyi günler İrfan Bey

Çalıştığım işyeri günde 10,5 saat çalışma yaptırıyor. İdari kadro olduğumuz için yemek arası falan da yok. Süt izni 1,5 saat olarak veriyor o zaman günde 9 saat çalışma yapmış oluyorum. Artı cumartesi de yarım gün. Yani süt izni kullanıyorum sözde ama haftada 49 saat çalışmış oluyorum. Ancak bildiğim kadarıyla iş kanununa göre emziren anneler günlük 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz. Üstelik te süt iznimi kullanıyorum diye tavır yapıyorlar, işe döndükten sonra işimi tam olarak iade etmediler. Bu durumda iş sözleşmemi haklı ya da geçerli nedenle feshedebilir miyim? Kıdem tazminatımı alabilir miyim? Ne yapmam gerekir? Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz,

İş Kanunumuza göre haftalık iş süresi 45 saat olarak düzenlenmiştir. Bu 45 saatlik iş süresi haftanın 5 günü çalışılan işyerlerinde günde 9 saat, haftanın 6 günü çalışılan işyerlerinde ise günde 7,5 saat olarak uygulanmaktadır. Bu sürenin üzerindeki çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilir. Sizin işyerinizde haftalık yasal iş süresinin üzerinde çalışıldığı anlaşılıyor. Sizin de belirttiğiniz gibi GEBE VEYA EMZİREN KADINLARIN ÇALIŞTIRILMA ŞARTLARIYLA EMZİRME ODALARI VE ÇOCUK BAKIM YURTLARINA DAİR YÖNETMELİK’ in 9. Maddesine göre emziren kadın işçi günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz. Sorularınıza dönecek olursak; İş sözleşmesinin işçi bakımından geçerli nedenle feshi söz konusu değildir. Geçerli nedenle fesih işveren bakımından söz konusudur. İşçi sadece İş Kanunu 24. Madde çerçevesinde haklı nedenlerle iş sözleşmesini sona erdirebilir. Sizin doğum izni sonrası esas işinize döndürülmemeniz, emziren bir çalışan olduğunuz halde 7,5 saatten fazla çalıştırılmanız ve yasal emzirme izninizden dolayı olumsuz davranışlara maruz kalmanız gibi sebepler hep haklı nedenle fesih hakkı oluşturur. Ancak bunları gereğinde kanıtlamak da size düşmektedir. Önerimiz hukuksal destek alarak sağlıklı adımlar atmak suretiyle iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirmeniz olabilir. Bunun içinde bir avukatla görüşmelisiniz.

İyi günler

Zararı ücretimden kesecekler

Merhaba Hüseyin hocam, Özel bir şirkette aktif satış görevlisi olarak çalışmaktayım. Geçtiğimiz ay bir ihalede yaptığım bir hata sonucu bir cihazı yaklaşık 4500 TL zararla vermek zorunda kalıyoruz. Bu ihalede kar ederek sattığımız ürünlerde var tabii ama sanırım zararı tam olarak karşılamıyor. Buna zararımız hesaplanarak bu paranın benden kesilmesi sağlanacak. Bütün bir yıl boyunca yaptığımız karlı satışlar göz önüne alınmıyor tabii. Eğer bu sebepten dolayı maaştan kesinti yapılırsa tazminat hakkı elde eder miyim?

Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz Öncelikle belirtmeliyiz ki işçinin ücreti onun tek geçim kaynağı olduğundan yasalar çerçevesinde korunmaktadır. İşçinin ücretinin korunması ilkesi çerçevesinde işveren sadece işçinin kasten verdiği zararlardan (bu durumun yargı kararıyla sabit olması gerekir) dolayı işçinin ücretinden kesinti yapabilir. Bu nedenle sizin işvereninizin ortada bir yargı kararı olmaksızın ücretinizden kesinti yapması size iş sözleşmenizi haklı fesih nedeni doğurur. Ancak iş Kanununun 25/2. maddesinde işverene haklı nedenle (tazminatsız) fesih hakkı sağlayan haller arasında işçinin işverene 30 günlük ücretini aşacak ölçüde bir zarar vermesi de yer almaktadır. Yani işveren sizin kendisine 30 günlük ücretiniz le karşılayamayacağınız ölçüde bir zarar verdiğiniz gerekçesiyle iş sözleşmenizi haklı nedene dayanarak sona erdirmesi de mümkündür. Elbette ki bunun gerçekleşmesi için olayda yine kasıt veya savsama (ihmal) aranmaktadır. İyi günler.




Önceki ve Sonraki Yazılar