Tarih affetmez!

Türkiye çok katlı ve çok yönlü bir krizin içinden geçiyor. Tarihin temposu yeniden hızlanıyor. Siyasal İslamcı iktidar, Osmanlı-Türk aydınlanmasının ürünü olan Cumhuriyet devriminin elde kalan kurumlarını da yıkarak dinci-faşizan bir rejim kurmasına karşın, kalıcılık sağlayacak bir sistem oluşturmayı gerçekleştiremedi.

İşte tam bu aşamada 7 Haziran seçim yenilgisi geldi. Şimdi AKP bir yolunu bulup iktidarda kalarak karşı devrim hamlesini sonuçlandırmaya çalışıyor. Öyle anlaşılıyor ki, MHP, siyasal islamcı AKP'ye beklediği hayat öpücüğünü verecek.

AKP'nin yıktığı cumhuriyetin yerine kendi rejimini tam olarak kurmak konusundaki başarısızlığı, karşı devrimci siyaset kadrosunun beceriksizliğinin yanı sıra, esas olarak toplumdan gelen ve Gezi/Haziran eylemleriyle açığa çıkan direniş nedeniyle gerçekleşmedi.
Tanık olduğumuz krizin başat nedenlerinden biri budur. Yeni düzen tam kurulamadan çökmüş durumda.

İslamcılar, muhafazakâr sağcılar ve liberaller arasında kurulan yeni gerici tarihsel blok dağıldı. İktidarın ideolojik beslenme kaynakları ve yaslandığı felsefi arka plan büyük ölçüde çöktü. AKP, çekirdek tabanına doğru daralma sürecine girdi.

Ancak bu daralma sürecini derinleştirecek ve AKP'nin yüzde 12-15 oy bandındaki kemik seçmen kitlesiyle baş başa kalmasını sağlayacak şey onu hükümetten uzaklaştırmakla mümkün.

İşte MHP'nin AKP'ye verdiği desteğin önemi burada. Bugün manşetimizde yer alan haber, MHP'nin AKP ile kuracağı hükümet ortaklığının önündeki son engeli de kaldırmaya hazırlandığını gösteriyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Danışmanı Metin Özkan, PKK'nın silahları bırakması ve şartsız olarak masaya oturması halinde "çözüm" sürecine karşı çıkmayacaklarını söylüyor. Bu önemli bir gelişmedir ve bu aşamada MHP'den daha ileri bir açıklama beklemek saflık olur.

Ancak, MHP'nin çözüm konusunda verdiği bu yeni işaret, Kürt sorununa bakıştaki bir yumuşamadan çok AKP ile koalisyonu kolaylaştıma amacına yöneliktir. 

MHP, Cumhuriyet’e karşı gelişen dinci karşı devrimin ortağı olmaya hazırlanıyor.

Bu ihanetin bedeli ağır olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar