Şule İdil Dere soruşturmasına Valilik engeli

Şule İdil Dere soruşturmasına Valilik engeli

İstanbul Valiliği, İBB kamyonunun parkta çarparak öldürdüğü Şule İdil Dere’nin ölümünden sorumlu İBB Daire Başkanı’nın da aralarında bulunduğu 8 üst düzey yönetici hakkında soruşturma izni vermemekte direniyor. İstanbul Valisi Vasip Şahin, yalnızca İBB çalışanı iki mühendis ve bir teknikerin soruşturulmasına izin verdi.

Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hafriyat kamyonunun altında kalan üniversite öğrencisi Şule İdil Dere’nin ölümünden sorumlu İBB Daire Başkanı’nın da aralarında bulunduğu 8 üst düzey yönetici hakkında soruşturma izni verilmedi. İstanbul Valisi Vasip Şahin, yalnızca İBB çalışanı iki mühendis ve bir tekniker hakkında soruşturma izni verdi. Valiliğin kararında, savcılığın asli kusurlu bulduğu İBB Teftiş Kurulu Başkanı’nın atadığı müfettişin raporu esas alındı. Karara tepki gösteren aile, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etti.

Dere’nin ölümünün aydınlatılması için aylardır beklenen Valilik kararı sonunda açıklandı. Vali Şahin’in imzasıyla 26 Nisan 2017 tarihinde alınan karar, Şule İdil Dere’nin birinci ölüm yıldönümünde 12 Mayıs 2017’de Vali Yardımcısı Aziz Mergen imzasıyla Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirildi. Vali Şahin, 8 İBB üst düzey yetkilisinin “sorumlu olmadıkları” gerekçesiyle yargılanmalarına izin vermedi. Karara gerekçe olan müfettiş raporunda, Kurbağalıdere çalışmasının İBB iştiraki tüzel kişilik olan İSTAÇ A.Ş’ye ihale edildiği belirtildi.

MÜFETTİŞ AMİRİNİ AÇIKLADI

Dere’nin ölümüne neden olan şüpheliler “sıralı amir” olarak İBB’de görev yapmaya devam ediyor. Valilik kararına dayanak olan rapor da kusurlu bulunan İBB Teftiş Kurulu Başkanı’nca görevlendirilen müfettiş tarafından hazırlandı. Amirini soruşturmuş olan müfettiş, diğer şüphelilerin tamamıyla da mesai arkadaşı. Savcılığın soruşturulmasını istediği Teftiş Kurulu Başkanı, Şule’nin ölümünden 11 gün sonra terfi ettirilerek, bu birimin başına getirilmişti.

Dere ailesi ise hukuk mücadelesini sürdürmeye kararlı. “Valilik kararında adil yargılama esasının asgari kurallarına uymaya dahi cesaret edilememiş ve bilirkişilerin sorumlu bulduğu kişilerin yargı önüne çıkarılması engellenmiştir. Biz, suçlu bulunacakların yaptıklarının sonuçlarına katlanmalarının sağlanması için hukuki mücadelemize devam edeceğiz” diyor.