‘Nükleer için ağaçlar kesiliyor’

‘Nükleer için ağaçlar kesiliyor’

Mersin’de yapımı planlanan Nükleer santral için köylülerden arazilerinin satın alındı; portakal limon ve nar ağaçlarının kesildiği öğrenildi


Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Mersin Gülnar’da planlanan Akkuyu Nükleer Santrali için köylülere ait arsaların kiralandığını ya da satıldığını yazdı. Toker’in, kendisine yazan bir okuruna dayandırdığı bilgilere göre, santral için ağaçlar da kesiliyor. Çiğdem Toker’in köşesinde şu ifadeler yer aldı:

Akkuyu NGS'ye dair bilmediğimiz bir diğer önemli gelişmeyi de reaktör inşaatının yapıldığı alanda yaşayan bir okurumdan öğrendim (Adının saklı tutulmasını istiyor). Rus Titan-2 adlı şirket ile İçtaş İnşaat ortaklığında yapılan reaktör inşaatının bulunduğu alanla ilgili bilgi veren okurum, köylülerin bahçelerinin kiralandığı ya da satın alındığını, portakal, limon ve nar ağaçlarının kesildiğini, bu bahçelere konteynırlar kurularak, reaktör inşaatı için “işçi kampı” haline getirildiğini yazıyor. Büyükeceli köyünden yazan okurumun e postası, tarımın bitişiyle birlikte işçinin köleleşmesini de yansıtan cümleler içeriyor: – İşçilerin koşulları çok kötü. 18-21 metrekarelik konteynırlarda 6 ve 8 kişi yatıyor. 35-40 kişiye bir banyo tuvalet düşüyor. Akşamları banyo yapamıyorlar. Çünkü işletmeci suyu kapatıyor. Bu da yetmezmiş gibi maaşlarını üç ayda bir bölük pörçük alıyorlar. – 40 kişilik servis araçlarında işçiler bazen 80 kişi taşınıyor. İnsanlar servislere binebilmek için soğukta ve yağmurda en az yarım saat bekliyor. Tarım arazileri bittiği gibi turizm de bitiyor. Yazlık ev sahipleri mülklerini elden çıkarıyor. Mektubu okuyunca bu ülkenin çok sahipsiz kaldığını düşünüp derinden üzüldüm. İşçisiyle, köylüsüyle, verimli topraklarıyla, güzelim doğasıyla gerçekten çok sahipsiz.