Özel Sepet ETF’ler

Özel Sepet ETF’ler

Özel sepet borsada işlem gören fonlar (ETF'ler), 2019 yılında Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından kabul edilen ETF kurallarından yararlanan bir tür yatırım fonudur.

Bu kural, ETF yöneticilerinin varlık alımlarında, ETF'nin ve hissedarlarının çıkarına olduğunda hedef endeksleri veya tahsis kısıtlamaları dışında seçim yapmalarına izin verir.

Özel sepet kuralı, ETF yöneticilerine fonları için hisse senedi ve diğer varlıkları alıp satarken ek esneklik sağlar. Kuraldan önce, fonların tam olarak fonun gerektirdiği oranda varlık sepetlerini alıp satması gerekiyordu. Bu bazen, temel menkul kıymetlerin idealden daha düşük piyasa fiyatlarından alınıp satılmasıyla sonuçlandı. Özel sepet ETF'leri (en çok kazandıran güncel fonlar), hissedar kârlarını optimize etmek için alım ve satım stratejilerini özelleştirebilir.

ÖNEMLİ ÖNERİLER

Özel sepet ETF'leri, yöneticilerine varlık alıp satarken ek esneklik sağlayan bir tür yatırım fonudur.

Bu fonların yöneticileri, hissedarların çıkarına olduğunda, varlık alımlarını hedef endeksleri veya tahsis kısıtlamaları dışında özelleştirebilir.

Etkili bir şekilde kullanıldığında, özel sepet ETF'leri yatırımcılarına fayda sağlayabilir, ancak yanlış özelleştirme, hissedarları ödüllendirmek yerine hissedarların maddi kayıplarına sebep olabilir.

pexels-dvaughn-bell-20686641.jpg

2019 ETF Kuralından önce, fonlar genellikle sepet ticareti olarak bilinen daha büyük siparişler halinde otomatik bir süreç ile hisse senedi satın alır veya satardı.2 Fon, hisseler ihraç edildiğinde fon hesaplarından bir sepet hisse satın alırdı ve itfa edildiğinde bir sepet hisse sataardı. Bu süreç işlerken, piyasa dalgalanmalarını veya vergileri dikkate almadı.

Özel sepetler, fon yöneticilerine zamanlamanın yanı sıra hangi hisseleri alıp satacakları konusunda da bir miktar kontrol sağlar - bu, temel endeks veya hedef tahsisi ile biraz uyumsuzluk anlamına gelse bile. Bu, yalnızca özel bir sepet fonun ve hissedarların çıkarına olduğunda izin verilir.

Özel Hususlar

Bir ETF endeks fonu satın almak istiyorsanız, fon yöneticisinin uyguladığı özel sepet stratejisi fon performansında fark yaratabilir. Örneğin, birkaç S&P 500 fonunu karşılaştırıyorsanız, fon yöneticileri arasında küçük bir fark gözlemleyebilirsiniz.

Özel Sepet ETF'lerinin Avantajları ve Dezavantajları

Etkili bir şekilde kullanıldığında, özel sepet ETF'leri fon yöneticilerine ve yatırımcılarına fayda sağlayabilir. Geliştirilmiş bir ticaret stratejisi, vergi verimliliğini artırabilir, ticaret maliyetlerini düşürebilir, fonun daha uygun bir fiyata satın alma veya satma fırsatlarından yararlanmasına yardımcı olabilir.

Ancak bu aynı zamanda fonun endeks veya tahsis modelini tam olarak takip edemeyebileceği anlamına da gelmektedir. Fon yöneticisi özel sepetleri etkisiz bir şekilde kullanırsa, hissedarları ödüllendirmek yerine hissedarların maddi kayıplarına sebep olabilir.

Özel Sepet Nedir?

Özel sepet, fon endeksinin veya hedef varlık tahsisinin seçtiği hedef dışında olan bir sepet ticaretidir. Öte yandan, standart bir sepet, hedefiyle tam olarak örtüşen bir sepettir.

Özel Bir ETF Yapabilir Misiniz?

Bireysel yatırımcılar özel bir ETF’yi kolayca oluşturamazlar. Bir ETF ve ETF paylaşımları oluşturmak, karmaşık sistemlere erişime sahip olmayı ve devlet düzenlemelerine uygunluğu gerektirir. Bununla birlikte, bazı aracı kurumlar, kendi ETF'nize benzer şekilde hareket eden özel bir portföy oluşturmanıza izin verir. Örneğin, M1 Finance aracı kurumu, kendi özel ETF'niz gibi çalışan bir portföy oluşturmanıza olanak tanır.

ETF'ler Hisse Senedi Sepetleri Midir?

Yatırımcılar bir ETF'yi bir hisse senedi sepeti olarak düşünebilirler. Bununla birlikte, bir ETF hisse senedinden fazlasını içerebilir. Bazı ETF'ler tahvil veya emtia gibi ek varlık sınıfları içerir. ETF'lere yatırım yaparken, sizin için doğru olup olmadığına karar vermek için temel alınan varlıkları, harcamaları ve geçmiş performansını anlamak önemlidir.