Rottweiler Özellikleri ve Bakımı

Rottweiler Özellikleri ve Bakımı

Rottweiler köpek ırkı kaslı gövdesi vücuduna oranla daha uzun olan bir ırktır. Çevik ve enerji dolu bir yapısı olup güçlü ve sağlam bir gövdesi bulunur. Güç gerektiren işleri başarılı bir şekilde yerine getirmesiyle tanınmaktadır.

Kendinden emin adımlarla yürüyerek hızlı bir şekilde hareket ederler. Asil bir görünüşleri olan Rottweiler ırkının düz, kaba ve yoğun kürkü bulunur. Yüz ifadeleri genel olarak tatlı ama cesaretli bir duruş sergilemediğini gösterir.

Dış görünüşlerinden dolayı insanların korktukları ırk sevilmesi ve iyi bir eğitim alması durumunda iyi bir aile köpeği olabilirler. Kötü bir yetiştirici ile büyümeleri ve eğitimlerinin doğru alınmaması durumunda son derece tehlikeli ve saldırgan tavırlar sergilerler.

Çalışma, koruma ve polis köpeği olarak çeşitli görevlerde yer alan Rottweiler ırkı aynı zamanda bekçi köpeği olarak da insanların yanında yer alabilir. Ortalama yaşam süreleri 8-11 yıl arası olan ırkın ağırlıkları 36-60 kg arası iken boyları 55-69 cm arasındadır.

Sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için bakımlarının ve egzersizlerinin düzenli bir şekilde yapılması önem taşır. Koruma içgüdülerinin yüksek olmasından tehlike anında saldırgan tavırlar sergileyen ırkın bebeklik döneminde doğru bir eğitim alması önem taşır.

Rottweiler Kişilik & Karakter Özellikleri

Kendinden emin, sadık ve sevgi dolu bir köpek ırkı olan Rottweiler ırkı köpekler özgüvenli ve cesaretlidir. Rottweiler ırkının sosyalleşmesine katkı sağlamak ve saldırgan olmasını önlemek için erken dönemde eğitimlere başlanması önem taşır. Kötü eğitilmeleri durumunda acıya karşı dayanıklı olması ve korkusuz bir yapısı bulunmasından dolayı saldırgan bir hal alabilirler.

Eğitim süreçleri kolay geçen ırkın günlük bir şekilde yoğun olan egzersizlere ihtiyacı bulunur. Enerji seviyeleri yüksek olmasından egzersizleri aksatılmadan mutlaka yaptırılmalıdır. Sahibiyle oyun oynaması ve yürüyüşlere çıkılması karakterini olumlu yönde etkiler rutinlerdir. İhtiyacı karşılanmayan Rotweiler ırkı hırçın, saldırgan ve tehlikeli bir köpek olabilir.

Rotweiler ırkı yabancılara karşı son derece mesafelidir ve hemen arkadaşlık kurmazlar. Korumacı bir tutum sergilediklerinden dolayı iyi bir bekçi köpeği olurlar. Sahiplerinin komutları önemli olup tek bir komutla korkutucu bir hal alabilirler. Genel olarak sebepsiz yere saldırmayan bir ırk olup saldırgan davranışlarda bulunmazlar.

Görünüşleri ve söylenenlerden dolayı korkutucu bir ırk olarak görülen Rotweiler ırkı çocuklarla oldukça iyi anlaşarak oyun oynamaktan çok hoşlanırlar. Küçük çocuklarla bu duruma rağmen bir arada yalnız bırakılması pek önerilmez. Bu durumun nedeni ise oynarken düşürebilir ve istemeden zarar verebilirler.

Evcil hayvanlar ve çocuklarla çok iyi anlaşan köpeklerin mutlaka sosyalleşmesi adına erken yaşlarda eğitim almaları önemlidir. Dişi olan Rotweiler ırkı daha kolay kontrol edilebilir ve sevecen iken erkek olan ırk daha sessiz ve dikkatli bir tavırdadır.

Egzersiz ihtiyaçları karşılanması ve iyi eğitilmeleri durumunda apartman hayatına uyum sağlayabilirler. Ailesiyle bir arada bulunmaktan hoşlanan ırkın yalnız bırakılması pek önerilmez.

Bahçeli bir ortamda bakılmaları durumunda mutlaka çitlerle güvenlik önlemleri alınmalıdır. Bu durum hem bahçeye yabancı köpeklerin girmesini hem de köpeğinizin dışarı kaçmasını önlemiş olur.

Rottweiler Tarih

Rottweiler ırkının soyu molossus ırkından gelmektedir. Romalı çoban köpeklerinden olduğu düşünülen ırkı eski zamanlarda sürü güden, göreve sorumlulukları olan bir köpek ırkı olduğu bilinmektedir. Roma döneminde farklı cins köpeklerle çiftleşerek yeni ırkın temelleri atılmıştır.

Koloni halinde yaşayan ırk Rottweiler kasabasına gelerek sahiplerini ayılardan ve haydutlardan koruyarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Yaşadıkları bölge ve yaptıkları işler gereği isimleri Rotweiler olarak anılan ırk sığır gütme yasaklanmasının ardından kendilerine yeni görevler edinerek insanların yaşamlarında yer aldılar.

1800’lü yıllarda yük köpeği olarak görev alan ırk yok olma riskiyle karşı karşıya kaldı. 1882 yılında bir köpek şovunda sergilenen bir tane köpek kalmıştı.

1901 yılında tek bir dişi ile bir kulüp kuruldu. Sonrasında 1907 yılında iki kulüp daha kuruldu. Bu süreçte polis köpeği olarak tanıtıldı ve ırka olan ilgi gün geçtikçe fazlalaştı.

1931 yılında ilk kez amerikaya gelen ırk resmi olarak AKC tarafından tanındı. Günümüzde polis, asker, rehber, arama kurtarma köpeği olarak sıklıkla tercih edilen ve popüler olan bir ırk haline geldiler.

Rottweiler Fiziksel Nitelikler

Rottweiler ırkının diğer köpek ırklarından ayrılan birçok farklı özelliği bulunur. Bu özelliklerin yanı sıra fizik olarak da oldukça güçlü bir yapıya sahip olan Rottweiler özellikleri şu şekildedir.

  • Rottweiler ırkı kaslı, atletik ve güçlü bir yapıda vücuda sahiptir.
  • Acıya karşı oldukça dayanıklı bedenleri olup zor olan birçok görevi başarılı bir şekilde yerine getirirler.
  • Dişi olan ırkın vücudu erkek olanlara oranla daha küçük bir yapıdadır.
  • Orta büyüklükte gözleri olup çenesi çok güçlüdür.
  • Siyah renkli burnu çok keskin koku alma gücüne sahiptir.
  • Kulakları üçgen şeklinde olup en ufak sesi dahi işitebilme yeteneğine sahiptir.
  • Gözleri badem şeklinde ve koyu renklidir. Bu özelliklerinden dolayı standartlara aykırı görülerek yarışmalara kabul edilmezler.
  • Heybetli bir vücudu ve yere sağlam basan ayakları bulunup tırnakları siyah renklidir.
  • Kuyrukları kenetlenmiş ve yanı kırpılmış bir görünüme sahiptir. Kuyruk kesilmesinin yasak olduğu ülkelerde ince uzun kuyruklu Rotteweiler görmek mümkündür.
  • Çift katmanlı bir kürkü bulunur. Üst katman yoğun, parlak, kısa, sert ve kaba bir yapıda iken dış katman orta uzunluktadır. Baş, kulak ve bacak tüyleri vücuduna oranla kısa bir yapıdadır.
  • Kürk renkleri siyahtır. Pas ve kahverengi tonlarda desenler görülebilir.
  • Baş bölgesinde açık kırmızı renklerin görülebilmesi gen eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Rottweiler Bakımı

Rottweiler köpeklerinin çift katmanlı bir kürkleri bulunur. Tüy bakımları orta düzeyde olan ırkın belirli aralıklarla ve düzenli bir şekilde tüylerinin fırçalanması gereklidir. Bu sayede ölü tüylerden arındırılmış ve sağlıklı tüy yapısına kavuşmuş bir cilt olacaktır. Tüy dökme zamanlarının yoğun olmadığı zamanlarda haftada iki kez fırçalamak yeterli olacaktır.

Genel olarak mevsim geçişleri hariç çok tüy dökmeyen bir ırktır. Bu dönemlerde tarama sıklıkları arttırılarak tüy dökülmesi azaltılabilir. Rottweiler bakımı, beslenmesi ve tüylerinin fırçalanması rutinlerle yapılması durumunda tüy azalması minimuma indirilebilir.

Banyo ihtiyaçlarını bakımları içerisinde rutin halinde yapmalısınız. Kirlenme ihtiyaçlarına göre banyo yaptırılması önerilip sık sık yıkanması önerilmez. Banyo yaptırılacağı zamanlar havaların sıcak ya da ılık olmasına özen göstermeniz gereklidir.

Tırnaklarını uzamasına bağlı olarak ayda bir-iki kez kesmeniz yeterlidir. Tüy bakımı yanı sıra tırnak, diş, kulak bakımları da mutlaka düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Haftada 2 kez dişleri fırçalanması gerekli olup enfeksiyon ve bakterilere karşı kulakların kontrol edilmesi önemlidir.

Bakımları düzenli bir şekilde yapılan Rottweiler ırkı kaliteli ve uzun bir yaşam sürerek kendilerini mutlu hissederler.

Rottweiler Eğitimi

Rottweiler yavru iken eğitim alarak sosyalleşme sürecine girmeleri zorunlu bir durumdur. 6-8 haftalık olduğu andan itibaren eğitim süreci başlatılmalıdır. Bu şekilde doğru zamanlarda iyi bir eğitim alan ırk sahibiyle ve çevresiyle son derece uyumlu bir yaşam sürebilir.

Pozitif pekiştirmeler ve taviz verilmeden yetiştirilmesi durumunda son derece iyi huylar edinebilirler. Kötü görünüşe sahip olmaları, saldırgan ve huysuz bir tavır sergilemeleri tamamen kötü bir eğitim almalarına bağlıdır. Sert müdahalede bulunmadan, sabırlı ve tutarlı bir tavır sergilenerek lider olarak yaklaşılması eğitim sürecinin olumlu geçmesine yardımcı olur.

Çok akıllı bir ırk olan Rottweiler ırkına ilgi çekici değişik metotlarla eğitimler verilmelidir. Bu sayede hem keyifli hem de kolay bir eğitim süreci geçirilebilir. İyi yetiştirilmeleri durumuna polis, asker, arama kurtarma köpeği olarak birçok işi başarıyla yapabilirler. Rottweiler fiyatları da aldıkları eğitimlerle değişiklik gösterebilmektedir.

Yavruluk dönemlerinden itibaren eğitim almaları sosyalleşmesine, farklı insan ve hayvanlarla sağlıklı iletişim kurmasına yardımcı olur. Çocuklarla çok iyi anlaşan ve oyun oynamasını seven köpek istemeden zarar verebileceği için küçük çocuklarla yalnız bırakılmamalıdır.

Rottweiler beslenen bir evde başka bir canlı beslenmesi pek önerilmez. Bu durumun nedeni ise ikinci bir hayvan agresifleşmesine neden olabilir.

İnsanların bu ırktan korkabileceği, her köpekle anlaşamaması, hareketli şeylerin peşinden gitmesi gibi durumlardan dolayı gezintiye çıkarılması sırasında mutlaka tasma kullanılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Rottweiler Nelerden Hoşlanır?

Rottweiler ırkı insanlar ve ailelerini çok severler. İyi bir eğitim süreci geçirmeleri ve sosyalleşmiş olmaları durumunda çocuklarla oyun oynamaktan çok hoşlanırlar. Diğer köpeklerle sorun yaşayabilme durumları olmasından dolayı evde diğer ikinci bir canlı bulunmamalıdır.

Uzun süre ilgi gösterilmeyerek yalnız kalan ve egzersizleri yaptırılmayan köpek ırkı saldırganlaşabilir. Bu nedenle ilgi görmek, egzersiz yaptırılması ve düzenli oyun oynanması durumunda son derece sevimli, uyumlu bir hal alır.

Rottweiler Nasıl Beslenmeli?

Rottweiler köpeklerinin beslenmesi sırasında mutlaka yaşına, cinsiyetine ve hareketli olmasına bakılmalıdır. Bu detaylarla köpek maması verirken öğün ve porsiyon kontrolleri yapılmalıdır. Yemek yemeyi seven ve obeziteye karşı meyilli olan Rottweiler ırkının ödül, kuru ve yaş mamalarını kontrollü bir şekilde vermelisiniz.

Ev yemekleri ve hazır mamalarla beslenebilen Rottweiler ırkı günlü besin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde beslenmelidir. Düzenli ve sağlıklı beslenmeleri durumunda sağlık sorunları yaşama ihtimalleri düşecek ve yaşam ömürleri uzayacaktır.

Profesyonel markalar kullanılmayarak doğru bir şekilde beslenmemeleri durumunda gelişim geriliği başta olmak üzere kemiksel bozukluklar ve kas sorunları görülebilir. Aynı zamanda sindirim problemleri veya tüy sorunları da sıklıkla yanlış beslenme düzeni sonrası oluşabilen sağlık problemleri arasında yer alır.

Rottweiler Saldırgan Olur mu?

Rottweiler cinsi köpeklerin saldırgan olmaları tamamen aldıkları eğitimlerin iyi olmasına bağlıdır. Kötü bir eğitim almaları ve sahiplerinin sert tavırlar sergilemesi durumunda tehlikeli bir hal alabilir, oldukça saldırgan bir tutum sergilerler.

Sahibine herhangi bir zarar vermesi ya da çevreye karşı tehlikeli olması söz konusu olmayıp tamamen erken dönemlerde eğitim almamasına göre gelişen bir durumdur. Bu nedenle sahiplenme durumu söz konusu ise erken dönemlerde eğitim almış olmalarına dikkat edilmesi gereklidir.

Rottweiler Beslerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Rottweiler ırkı köpekler güçlü bir yapıya sahip olup görünüşleri itibariyle korkutucu bir ırktır. Sanılanın aksine son derece sevimli ve oyuncu olmaları söz konusudur. Rottweiler ırkı sahiplenilmesinde mutlaka bakımlarının ve beslenmesinin düzenli yapılması, egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması ve erken yavru oldukları dönemde eğitim almış olmaları önemlidir.

Küçük çocuklarla bir arada bulundurulmaması ve dışarıda gezme sırasında tasmalarının olması gereklidir. İyi bir eğitim almış olsalar dahi bahçeli bir alanda bakımları söz konusu ise çitlerle güvenlik önlemleri alınmalıdır. İkinci bir evcil hayvan beslenmesi önerilmeyip evde yalnız bırakılmaları da ırk için uygun bir durum değildir.

Yeme içme düzenlerine dikkat edilerek, bakımları düzenli yapılarak ve bakım koşullarına uyum sağlanarak son derece sevimli bir ırk halinde insanlarla uyumlu yaşamaları mümkündür. Rottweiler cinsi köpek sahiplenmek için Patibul'un web sitesini ziyaret edebilirsiniz.