Harçsız öğrenci pasaportu nasıl alınır!

Harçsız öğrenci pasaportu nasıl alınır!

Öğrencilik hayatını keyifli kılan ilk ayrıcalık indirimli öğrenci kartı ise, ikincisi de 'harçsız öğrenci pasaportu'dur! Harçsız öğrenci pasaportu hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri öğrenebilmek için doğru yerdesiniz!

Harçsız öğrenci pasaportu, isminden de anlaşılabileceği üzere, harç ödemeden edinebileceğiniz bir bordo pasaport türüdür. Bordo pasaport alırken karşımıza iki ücret kalemi çıkar: pasaport harcı ve defter ücreti. Siz harçsız öğrenci pasaportu alırken pasaport harcını ödemez, yalnızca defter ücretini ödersiniz.

'Harçsız öğrenci pasaportu kimlere verilir' sorusunun yanıtı 10 Şubat 2016’da değişen düzenlemeden önce daha farklı ve daha zorluydu. Ancak bu düzenleme sonrasında süreç kolaylaştı. Artık harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için okul ile ilgili bir sebep göstermenize gerek yok. Gerekçeniz her ne olursa olsun, 25 yaşın altında ve öğrenci olmanız bu pasaportu edinebilmeniz için yeterli.

Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için mutlaka eğitim nedeniyle yurt dışına gitmeniz gerekmez. Tatil amaçlı kullanımlarınız için de bu pasaportu edinebilirsiniz.

18 yaşından küçükler de harçsız öğrenci pasaportu alabilir.

18 yaşından küçük öğrenciler için harçsız öğrenci pasaportu en fazla 5 yıllık bir süre için alınabilir. Bordo pasaport için geçerli olan 10 yıllık süre bu pasaport türü için geçerli değildir.

18 yaşından büyük öğrenciler ise 25 yaşlarını dolduracakları güne kadar geçerli harçsız öğrenci pasaportu alabilirler. Örneğin, 22 yaşındaysanız 3 senelik, 23 yaşındaysanız 2 senelik öğrenci pasaportu alabilirsiniz.

Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için mutlaka Türkiye sınırlarında öğrenim görmenize gerek yok. Yurt dışında okuyan öğrenciler de öğrenci pasaportu alabilir, bunun için öğrenim gördüğünüz okulun Türkiye’de denkliği bulunması gereklidir. Yurt dışındaki dil kurslarına devam eden kişiler öğrenci sayılmaz.

Öğrenci pasaportunuzun geçerliliği sona erdikten sonra pasaportunuzdaki vizeler geçerliliğini korur.