ABD yalancı çıkardı: Erdoğan üç gün önce ne demişti?

ABD yalancı çıkardı: Erdoğan üç gün önce ne demişti?

Erdoğan daha üç gün önce "ABD’nin yaptırım adımları blöf, bunları dikkate almaya gerek yok" diyordu...

Yurt Haber Merkezi

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemlerini alması üzerine oluşan gerginlik, an itibariyle yaptırıma dönüştü. ABD'den gelen açıklamalar F-35 iş birliğinin resmen bittiğini gösterdi. Önce Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Bu açıklamada "Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır" denilirken ilişkilerin çok katmanlı olduğunun vurgulanması ve "Askeri ilişkilerimiz güçlüdür" yorumu yapılması da dikkat çekti.

Beyaz Saray'dan yaklaşık yarım saat sonra ise Pentagon'dan beklenen açıklama geldi. Pentagon, Türkiye'nin F-35 anlaşmasından çıkarılması için düğmeye bastıklarını duyurdu. Açıklamada "Türkiye'nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz. Türkiye bu kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak” denildi.

İLGİLİ - ABD Türkiye'yi resmen programdan çıkardı 
İLGİLİ - Pentagon yaptırım düğmesine bastı

Oysa daha üç gün önce AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çok farklı şeyler söylüyordu...

14 Temmuz'da, İstanbul Vahdettin Köşkü'nde yandaş basının yöneticileriyle bir araya gelen Erdoğan, ABD'li Cumhuriyetçi Kuzey Carolina Senatörü Lindsey Graham'ın "Türkiye düşmanı biri" olduğunu söylerken, "Böyle bir zatın, senatoya getirmiş olduğu bu tehdit, Türkiye ile ABD ilişkilerini adeta bozmaya yönelik hesapsız bir tehdittir. Ben inanıyorum ki Sayın Trump bu oyuna gelmeyecektir" diyordu.

'SIKINTI OLMAYACAK' DEMİŞTİ
CAATSA'nın kapsamı içinde Türkiye'nin olmadığını dile getiren Erdoğan, "İmza 2017'de atıldı. Dolayısıyla daha da ileri gidecek olursak, bunun içinde F35 ile ilgili de herhangi bir şey söz konusu değil. Onun için bu oyunlara gelmeden, biz devletler arası bu ciddiyetten hareketle adımımızı attık. Atıyoruz. Ve buralarda ben herhangi bir sıkıntı doğacağına inanmıyorum. Yolumuza kararlı bir şekilde devam ediyoruz" ifadelerini kullanıyordu.

Erdoğan'ın dediği çıkmadı...