‘KADERE BAK...!’

Yer Bilimciler saptamış. Afrika Kıtası, kuzeye ve batıya doğru hareket ediyor. Dünya değişiyor. Zaten her şey değişir değil mi?

Arap Yarımadası kuzey-batıya ilerledikçe, Anadolu Yarımadasını da aynı doğrultuda itekliyor. Yarımada direniyor. Zorlanınca, yer yüzünün derin tabakaları çatır çatır kırılıyor. Kırıkların üzerindeki toprak "su gibi" dalgalanıyor. Üzerinde ne varsa, o kırılmanın enerjisi bitinceye kadar sallanıp duruyor. Dayanma gücü bitince çöküveriyor.

Buna eskiler "zelzele", yeniler "deprem" diyor.

Aynı şey Japonya'da da oluyor. Bunu bilen oradaki bilim insanları, yer yüzünün o eğilip bükülmesine direnecek statik ve dinamik hesapları yapıyor. Binalarını, köprülerini, viyadüklerini, barajlarını o hesaba uygun olarak inşa ediyor. Bu nedenle, 7,7 büyüklüğünde depremde, 8-10 kişi, o da büyük ihtimalle kendi ihmalkarlıklarından ötürü, hayatını kaybediyor.

Hareket Türkiye'de olunca, 7,4 büyüklüğünde depremde 19000 kişi, 6,8 büyüklüğündeki depremde 40'dan fazla insanımız ölüyor, binlercesi yaralanıyor, evler, binalar harap oluyor.

Tayyip Bey buna "imtihan" diyor, "kader" diyor.

8-10 yaşında çocuklar ölmüş; bu neyin imtihanı? O çocuğun okuldaki "aritmetik" imtihanı bile fazla geliyor insana.

Peki "kader" ne olsa gerek?

Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğü "kader" için, "genellikle kaçınılmaz kötü talih" diyor. Bu "kötü talih" neden Japonlara daha az rastlıyor? Yoksa onların yöneticileri, vatandaşlarından topladıkları paraları, onları yer yüzünün bu hareketinden doğacak kötü sonuçları önlemek için, bilim insanlarının gösterdiği doğrultuda ve zamanında harcadıkları için mi?

Bizim yöneticilerimiz de, özel olarak bu iş için vatandaştan devlet gücü      ile topladıkları paraları ya da onların gönüllü olarak yaptıkları bağışları, duble yollara, gereksiz köprülere , "hesabını vermek için zamanımız yok" dedikleri bilinmez şeylere harcayıp, yandaş müteahhitleri zengin edip, sonra ondan nemaladıkları paraları, "Mann" adalarına, "Cayman" adalarına istif ettikleri için mi "kötü talih" yakamızdan düşmüyor?

Bir Mustafa Sandal şarkısıdır:

                                                   "Kadere Bak !

                                     "Kandırıyor beni kandırıyor

                                       Yalanlarına inandırıyor

                                       Duymuyor sözümü

                                       Kör ediyor gözümü

                                       Aklımı çeliyor, bulandırıyor"

Siz siz olun dostlarım, bu felaketlere ne "kader" denmesine inanın, ne de Tayyip Bey'in, "paraları harcanması gerektiği yere harcadık" sözüne.

Önceki ve Sonraki Yazılar