100 Kişiden 63’ü ‘karşılıklı sohbet’ için içiyor

100 Kişiden 63’ü ‘karşılıklı sohbet’ için içiyor

Kahve Dünyası’nın 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü nedeniyle Türkiye genelinde yaptığı araştırmadan dikkat çekici sonuçlar çıktı.

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi nedeniyle bir araştırma yayımladı. Geçen yıl, yaptığı araştırmada da Türk kahvesi tüketim haritasını çıkaran Kahve Dünyası bu yıl ise Türk kahvesinin verdiği hissiyatı ortaya koydu.

Türkiye’nin yedi bölgesini de kapsayan araştırma için, nüfusun en kalabalık olduğu ilk 26 ilde, 18 yaş ve üzeri 1615 kişiyle görüşme yapıldı. Katılımcıların en çok tercih ettiği kahve çeşidi yüzde 77 ile Türk kahvesi olurken her 100 kişiden 95’i Türk kahvesini sevdiğini söyledi.

Genel katılımcılar içinde en çok Türk kahvesi içenler yüzde 80 ile Marmaralılar. Son sırada ise yüzde 12 ile Güneydoğu Anadolu yer alıyor. Türkiye genelinde günde içilen Türk kahvesi ortalaması ise bir fincan.

TÜRK KAHVESİNİN ANLAMI: KARŞILIKLI SOHBET

Türk kahvesi içen her 100 katılımcıdan 60’ı Türk kahvesini tadını sevdiği için içtiğini belirtiyor. Türk kahvesinin tadını en çok seven yüzde 80 ile Marmaralılar olurken onu yüzde 77 ile Egeliler izliyor. İç Anadolu Bölgesi’ndeki katılımcılar ise tadından ziyade keyifli bir mola vermek için Türk kahvesi içtiklerini ifade ediyor.

Kahve Dünyası’nın araştırmasında katılımcılara, Türk kahvesinin kendileri için ne ifade ettiği de soruldu. Türkiye genelinde her 100 kişiden 63’ü bu soruya karşılıklı sohbet cevabını verirken, kadınların Türk kahvesinde ilk tercihi de karşılıklı sohbet olurken erkekler ise yemeklerden sonra içmeyi sevdiklerini belirtiyor.

Türk kahvesi araştırmasından çıkan diğer sonuçlar:

  • Her 100 kişiden 73’ü Türk kahvesini ‘köpüklü’ tercih ediyor.

  • Türk kahvesinin yanında en sevilen lezzet yüzde 42 ile çikolata.

  • Türk kahvesi yüzde 55 gibi bir oranla orta şekerli seviliyor.

  • Gün boyunca yemeklerden sonra tercih edilen Türk Kahvesi, en çok akşam saatlerinde içiliyor.

Dünya Türk Kahvesi Günü’nün hikayesi:

Türk kültürünün en önemli değerleri arasında yer alan Türk kahvesi, “UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”nde yer alıyor. 1 - 8 Aralık 2013 tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen ve 155 ülke temsilcisinin düzenlenen komite toplantısının 5 Aralık tarihli oturumunda bu karar alındığından dolayı, Dünya Türk Kahvesi Günü, 5 Aralık olarak kabul gördü. Türk kahvesi UNESCO listesine, “Türk Kahvesi ve Geleneği” kayıt edildi. Böylece Türk kahvesinin yalnızca tadının değil, kendine özgü pişirme tekniğinden sunumuna kadar tüm aşamalarının özenle korunmasının ve yaşatılmasının önemine de dikkat çekildi.