Geleceğin “çiflikten sofraya” yolculuğunda neler olacak?

Geleceğin “çiflikten sofraya” yolculuğunda neler olacak?

Tarım 3.0’dan Tarım 4.0’a geçerken mimarlık, tarım, tasarım, enerji ve bilim-teknoloji’nin bir arada hareket etmesi gerekiyor.

Birleşmiş Milletler raporuna göre dünyanın toplam nüfusu 2050 yılında 9.7 milyar, yüzyılın sonunda da 11 milyara ulaşacak. Bu durum dünya gıda ihtiyacının 2050 yılına gelindiğinde bugünkü seviyeden yaklaşık yüzde 60 daha fazla olacağına işaret ediyor. Bu beslenme şekilleri ve gıda politikaları ile yeryüzündeki mevcut kaynaklar artık insanlığa yetmiyor. Yapılan son araştırmalara göre dünya gıda ihtiyacı 30 yıl sonra 60 kat artmış olacak. 2030 yılına geldiğimizde ise 122 milyon insan açlıkla yüz yüze gelecek. Türkiye’de ise son 10 yılda, Hollanda’nın yüz ölçümünün yarısı kadar tarım toprağı kaybedildi.

Günümüz dünyasında endüstri 5.0’dan konuşulurken, hayvan sağlığı ve gıda üretimini cep telefonundan kontrol eden, tarım ürünlerinin kalitesini drone uçuşlar ile inceleyen, infra-red gözlükler ile ilaçlama yapılan bir dünyaya doğru evroluyoruz. Bu günümüz metropol ile kırsal yaşam ayrımının iletişim ve mekan olarak ortadan kalktığı bir dünyanın kapılarını aralıyor.