Çalışma saatinde sağlıklı atıştırmalık önerileri
Ofislerde tüketilen bol şekerli ve basit karbonhidrat içeren abur cuburlar sağlığımızı tehdit ediyor. Dyt. Büşra Mutlu, atıştırmalık tüketirken yapılan yanlışlar hakkında bilgi verdi.
Ofiste uzayan çalışma saatleri, akşamları eve giderken trafiğin tıkalı olması öğün atlamaya neden oluyor ve sağlıklı olup olmadığını göz etmeksizin bir şeyler atıştırma ihtiyacı hissettiriyor. Bu atıştırmalıklar da çoğunlukla karbonhidrat, şeker ve yağdan zengin besinlerden oluşuyor. Bu besinleri ana ya da ara öğün yerine tüketmek kilo alımını beraberinde getiriyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Büşra Mutlu, atıştırmalık tüketirken yapılan yanlışlar hakkında bilgi verdi.
ATIŞTIRMALIKLARA DİKKAT
Özellikle kışın evlerde tüketilen atıştırmalıklar kilo olarak geri döner. Bu nedenle uzun kış akşamlarında tüketilen atıştırmalıkların kaliteli olmasına dikkat etmek gerekiyor.
Bir su bardağı kefir, yanına 10 çiğ badem, fındık veya 2 tam ceviz
Jülyen kesilmiş ve limon suyuna batırılmış havuç ve salatalık
2 yemek kaşığı yoğurt ve 3 adet ince kepekli grissini
Bir kase yoğurt ve iki yemek kaşığı yulaf ezmesi
Bir dilim tam buğday ekmeğinin yanına ince bir dilim beyaz peynir
Haşlanmış brokoli ve yanına bir su bardağı ayran
Bir dilim tam buğday ekmeği yerine bir su bardağı yağsız patlamış mısır veya 3 adet kestane tüketilebilir.
OFİS ATIŞTIRMALIKLARI KİLO ALDIRMASIN
Çalışma saatlerinin uzaması, sabah kahvaltısının ya da öğle yemeğinin atlanması sağlıksız besinler tüketilmesine sebep olabilmektedir.Oysa ofis içinde de sağlıklı yiyecekler tüketmek mümkün.
3 adet ince kepekli grissini ve bir dilim süzme peynir
Küçük bir kutu yoğurt ve bir orta boy yeşil elma
Bir elma ve 10 çiğ badem veya fındık
Sütlü şekersiz kahve ile 4 adet kuru kayısı
Evde hazırlanıp çantaya atılabilecek unsuz şekersiz kek
GLUTENSİZ TEHLİKE
Ne yazık ki pek çok kişide “Glutensiz atıştırmalık kilo aldırmaz” algısı vardır ve bu algı yanlıştır. Diyet yaparken glütensiz beslenildiğinde kilo verilir ancak bu tamamen buğday tüketilmediği; ‘Diyet’ adı altında unlu gıda yenmediği içindir. Ancak glütensiz gıdaların porsiyon kontrolü olmadan tüketilmesi de kilo almaya sebep olur.
Atıştırmalık Unsuz Yağsız Kek
Malzemeler:
2 yumurta
1,5 su bardağı çiğ badem
1 su bardağı çiğ fındık
1 çay bardağı süt
10 adet kuru kayısı
10 adet kuru incir
1 paket kabartma tozu
1 orta boy limonun kabuğu (rendelenmiş)
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
Sap kısımları koparılan kuru incir ve kuru kayısıları bir parça şişmeleri için kısa bir süre ılık suda bekletin. Badem ve fındıkları robotta un haline getirin. Yumurtaları çırpıp, süt ve limon kabuğu ile karıştırın. Suyunu süzüp kuruladığınız kayısı ve incirleri küp küp doğrayın. Fındık ve badem karışımıyla meyveleri yumurtalı karışıma ekleyin. Sonrasında içine kabartma tozu, tarçın ve kakaoyu ekleyip karıştırın. Muffin kağıtlarına bu harcı eşit olarak paylaştırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirdiğiniz kekleri sevdiklerinizle paylaşın.