Kahve sağlıklı mı sağlıksız mı?

Kahve sağlıklı mı sağlıksız mı?

İnsan hayatının vazgeçilmezlerinden biri haline gelen, saati ve yeri fark etmeksizin sürekli bir tüketim unsuru hale gelen kahvenin faydalarının ya da zararlarının ölçütü ne!

Diyetisyen Melda Demiröz’e göre kahvenin, prostat kanseri, deri kanseri ve beyin tümörleri gibi çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisi var. Demiröz, "Kahvedeki antioksidan bileşenler vücudumuzda hücre hasarlarına neden olarak, kanser gelişimine sebep olabilen serbest radikalleri etkisiz hale getiriyor." dedi.

Kahvenin faydaları bunlarla da sınırlı değil. Yapılan araştırmalara göre, kahvenin Alzheimer ile de savaştığı ve düzenli kahve tüketiminin parkinson hastalığı riskini düşürdüğü bilinen faydaları arasında sıralanıyor.

FİLTRE KAHVE VE KOLESTEROL

Demiröz; Düzenli kahve tüketiminin diyabet riskini ve insülin direncini düşürdüğüne dair de çeşitli çalışmalar olduğunu belirtiyor. Araştırmalara göre günde 3-5 fincan kahve içen yetişkinlerde diyabet riskinin %29, günde 5 fincandan fazla içenlerde ise %59 oranında azaldığı ortaya çıkıyor.

Çalışmalar, genel olarak kahvenin kolesterolü yükselttiğini ortaya koysa da, filtre kahvenin kan kolesterolü üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını gösteriyor. Çünkü kahvenin içeriğindeki yağ, filtrelendiğinde filtre kağıdı tarafından emilir. Böylece kandaki kolesterol ve yağ oranları olumsuz şekilde etkilenmez.

KAHVENİN DE FAZLASI ZARAR

Kahvenin faydalı birtakım etkileri olduğu gibi, fazla miktarlarda tüketildiğinde bazı zararlı etkileri de olduğu bir gerçek. Olması gerekenden fazla miktarda kafein alımı; Kalp ritminde bozulmalara, yüksek tansiyon, huzursuzluk, gerginlik, stres ve uyku problemlerine neden olabilir. O yüzden olması gereken miktardan fazla kafein tüketilmemeli. Yetişkinler için günde 5 fincandan fazla kahve içmek, kahvenin zararlı etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.