MEĞER, TAKSİM MEYDANI KORUNUYORMUŞ!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Kavuşma Durağı” adıyla açık ve kapalı gösterim alanı bulunan geçici sergi platformunu geçtiğimiz hafta Taksim’de açmıştı. Yapının dışarıdan bakınca ilk göze çarpan kısmı üstünde bulunan oturma alanlarıydı ve bu gerçekten bir ihtiyaca dönüktü. Çünkü bugün koskoca Taksim Meydanı’nda üstünde iki dakika soluklanacağınız, üzerine oturup iki dakika Taksim Meydanı’nın, yok olmakta olan, ruhunu hissedebileceğiniz bir oturma alanı bulunmamakta. Daha önce bu ihtiyacı Gezi Parkı karşılamaktaydı. Gezi Parkı hala var ancak Taksim Meydanı ile Gezi Parkı arasında polis barikatları, çevik kuvvet birlikleri ve TOMA’lar ile örülen bariyer; meydan ile park arasında psikolojik bir set çekerek parkın işlevini yerine getirmesine büyük ölçüde engel olmakta…

Platformun alt ve kapalı olan kısmında ise İBB ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü iş birliği ile “İstanbul’un Kalbi: Taksim” adıyla bir Taksim Meydanı tarihi sergisi yapıyla birlikte açılmıştı. Topçu Kışlası, Taksim Anıtı, Taksim Stadyumu, Gezi Parkı, Kanlı 1 Mayıs gibi önemli mekanlar ve dönemeçler başta olmak üzere Taksim Meydanı ve çevresinin geçirdiği dönüşüm, iz bırakan anlar çok iyi hazırlanmış görseller eşliğinde özetlenmişti. Dahası 2013 Gezi Parkı Direnişi başta olmak üzere 1 Mayıslar, LGBT Onur Yürüyüşleri, Kadın Eylemleri gibi etkinlikler de meydana yakın dönem siyasi yaşantımıza kazandırdığı anlamıyla sergide yerini almıştı. Kent tarihine meraklı biri olarak gördüğüm en derli toplu ve güncel Taksim Meydanı Tarihi buradaydı…

Yukarıdaki cümlelerin hepsi geçmiş zamanla ifade edildi. Çünkü Kavuşma Durağı’nın ömrü 1 hafta oldu! Kültür Bakanlığı’na bağlı İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Kavuşma Durağı’nın Taksim Meydanı’nın mimari yapısına uygun olmadığı gerekçesi ile kaldırılmasına karar verdi ve bunun sonucunda İBB platformu söktü.

Gezi Parkı’nın yıkılmaya kalkılmasına, AKM’nin yıkılmasına, Beyoğlu Belediyesi tarafından çirkin stantların kurulmasıyla oluşturulan çirkin festival alanına ses çıkarmayan Koruma Kurulu, Kavuşma Durağı’nın henüz 2. gününde söz konusu kararı çıkarttı. Herkes şunu söyledi bu kararla; meğer Taksim korunuyormuş!

Kararın tek olumlu tarafı, Kavuşma Durağı gibi bir estetiğe sahip olmayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na ait dev çadırın da bu karar ile kaldırılmasına karar verilmesi oldu. Tabii şimdiye kadar sökülen İBB’nin durağı oldu sadece…

Taksim Meydanı başta olmak üzere İstanbul’un önemli meydanlarını hayata döndürmek için adımlar atmaya hazırlanan İBB’nin ve Ekrem İmamoğlu’nun karşısına çıkan AKP’nin Taksim’i koruma hassasiyeti önümüzdeki günlerde artarak devam edecektir kuşkusuz! Ancak ok yaydan çıktı; Taksim ve diğer meydanlarımız sahip oldukları kimliklerini geri istiyorlar!

Önceki ve Sonraki Yazılar