CHP'den Türkiye Seçmen Araştırması: Toplum seçimleri ne kadar önemsiyor?

CHP'den Türkiye Seçmen Araştırması: Toplum seçimleri ne kadar önemsiyor?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), seçmenlerin eğilimlerini saptamak amacıyla detaylı bir araştırma yaptırdı.

CHP yönetimi, yerel seçimlere sayılı günler kala, seçmenin farklı konulardaki eğilimlerini saptamak ve buna göre “söylem” politikasını geliştirmek için detaylı bir araştırma yaptırdı. Bu kapsamda 29 ilde 6 bin 345 kişiyle yüz yüze görüşülerek, 45 sayfadan oluşan “Türkiye Seçmen Araştırması” raporu hazırlandı.  

EVLİLER AYNI PARTİYE

Milliyet'ten Şevket Yaman'ın haberine göre; rapor, seçmenin oy tercihinde aile bağlarının güçlü olduğu vurgulanırken, evli olan seçmenlerin yüzde 68’si eşi ile, annesi babası sağ olanların yüzde 58’i anne ve babasıyla, her zaman aynı partiye oy verdiğini söylüyor.

Eşiyle farklı partiye oy verdiğini ifade edenler tüm seçmenlerin yüzde 16’sı ifadelerine yer verilirken, toplumun siyasetle ilgisine ilişkin tespitlere de yer verildi. Buna göre, yüzde 29’u siyasetle ilgilenmediğini söylerken, ilgilendiğini ifade edenler yüzde 33. Kısmen ilgiliyim diyenler ise yüzde 38.

TOPLUM SEÇİMLERİ ÖNEMSİYOR

Seçimlerin önemli olmadığını düşünenler seçmenlerin yalnızca yüzde 18’i. CHP seçmeninin sadece yüzde 47’si seçimleri önemli görüyor. Bu oran diğer partilerde yüzde 50 ve üzerinde.

Raporda, toplumdaki “milliyetçi” eğilimlerin yüksek olduğu vurgulanırken, şunlar kaydedildi:

 “Toplumun yüzde 77’si milli değerlere sahip çıkmak gerektiğine inanıyor. HDP’li seçmen haricinde tüm parti seçmenlerinde mutabakat kuvvetli. CHP seçmeninin de yüzde 78’i milli değerlere sahip çıkılması gerektiği görüşünde. HDP seçmeninde bu oran yüzde 46’ya geriliyor.”