CHP'li Böke: HDP’ye yapılan saldırı demokrasiye darbedir

CHP'li Böke: HDP’ye yapılan saldırı demokrasiye darbedir

İz Televziyonu'nda Ümit Kartal ile Kayıt Programının konuğu CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke oldu.

CHP’nin İzmir’de düzenlediği arama konferansını değerlendiren Selin Sayek Böke, Türkiye’nin ekonomik ve demokratik anlamda yıkılmakta olduğunu söyleyerek, “İktidar Türkiye’yi yıkmakta, bizimde iddiamız şu, nasıl cumhuriyetin hikayesi birlik beraberlik içinde yazıldıysa bizim de ikinci yüzyılda benzer bir hikaye yazmaya ihityacımız var. Çünkü bir yıkım var karşınızda. Ortadan ilk kaldırdıkları şeyler karşılıklı demokrasi, şeffaflık, ortak akıl yürütülmesi oldu. Bunları ortadan kaldırmalarının sebebi de rantçı düzeni devam ettirebilmekti. Sanmayalım ki bunlar birbirinden bağımsız işler. İkinci yüzyılda ortaya koyulacak en temel şey yeniden güçlendirilmiş ve parlamenter demokrasiyi var etmek. Ortak akıl ürüterek ikinci yüzyıla gitmek gerekiyor” ifadelerini kullandı ve arama konferansı için neden İzmir’in seçildiğini anlattı.

‘CHP’NİN İLKELERİNİN TA KENDİSİ’

İkinci Yüzyıl Çağrı Beyannamesine değinen Böke, Türkiye’nin geçmişinde egemen güçlere karşı verilmiş mücadeleler sonunda sonuçlar ortaya çıkaran ve kendisinin de devrimsel nitelikte bir ülke olduğu vurgusunu yaptı. Böke, “Yüzyıl sürmesinin nedeni temel ilkeler. Temel ilkelerde zaten CHP’nin temel altı ilkesinin ta kendisi. Geleceğe dönük Türkiye’nin faşist rejimlere karşı demokrasiye sahip çıkan toplumsal mekanizmalara ihtiyacı var. CHP önüne baktığı zaman gördüğü ihtiyaç kendi geçmişiyle çok örtüşüyor. Faşist bir rejim karşısında demokrasiyi büyütmekse onun aktörü biziz” şeklinde konuştu. Böke, pandemiyle beraber kamusallaşmanın öneminin ortaya çıktığını ve ikinci yüzyılda kamusallaşmanın da önemli olduğu konusuna değindi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Kürt sorununu çözeceğiz’ söylemini İkinci Yüzyıl Çağrısı üzerinden ele alan Böke, “Türkiye’nin çok acil olarak bir demokrasi atlımına ihtiyacı var. Bunu iktidar da görüyor ancak iktidar bunu baskıyla, başkalarını yok ederek politika yürütüyor. HDP’ye yapılan saldırı demokrasiye darbedir. 6 yıl sonra bir davanın yeniden ortaya çıkarılması, ek demokratik alanları yok etmek için ortaya çıkan bir siyasi baskı var. Adalete darbe yapıyor. Demokrasi ve adalete darbe yapılan her yerde CHP tavır alıyor, bu tavrı dün de gösteriyordu bugünde gösteriyor. Yarın da gösterecek. İktidarın siyasal bir tavrı var adalete ve demokrasiye darbe” dedi ve Kürt sorunu dahil, Türkiye’nin diğer tüm sorunlarının çözüm yerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu hatırlattı.

‘EKONOMİDE BUHRAN VAR’

Türkiye’nin 5 temel sorununun eknonomi, eğitim, toplumsal barış, sağlık ve dış politika olduğunu kaydeden Böke şunları söyledi, “Bunların hiçbiri birbirinden ayrı değil, hepsinde sorun yaşanması devrimsel nitelikte bir değişim olduğunu ortaya koyuyor. Ekonomide bir buhran var. Faturalar ödenemiyor, çocukların giderleri karşılanmıyor insanlar canların kıyıyor. Çok yatay bir kriz yaşıyoruz. Bütün değerler uzun süredir kayıp yaşıyor. 14 milyon insan işsiz. Bu iktidar döneminde istihdam kaybediyor Türkiye, insanlar umut kaybediyor. İktidar sadece torpille, ahbap çavuş durumuyla hareket ediyor.Eğitimden öğrenciler umutlu değil, güvende hissetmiyorlar. Güçlü bir düzen kursak, liyakat sistemi olsa Türkiye’nin müthiş bir insan gücü var”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Maliye Bakanı Berat Albayrak üzerinden bütün Bakanlar Kurulunu eleştiren Böke, ‘tek adam rejiminin bakanları’ diyerek seçilmiş değil atanmış bakan vurgusu yaptı. Böke, “Hepsi özel şirket sahibi. Biz liyakat sahiplerini bakan yapacağız. Özel sektör karı güden kişileri Bakan yapmayacağız. Bu çok kritik bir şey. Her bakan ‘Cumhurbaşkanımızın talimatıyla’ diye söze başlıyor, bu bakanın bakan olmadığını gösterir. Nitekim Sağlık Bakanı'nın halkı gözetmediği son yaptığı açıklamayla ortaya çıktı. Bu da aslında halkın sağlığını gözetmediğini gösterir. Bakan dediğiniz toplumsal yararı gözetir” dedi. Böke, iktidarın özelleştirme politikalarını da sert sözlerle eleştirdi.