CHP'li Kılıç'tan 'özel yetenek sınavı' tepkisi!

CHP'li Kılıç'tan 'özel yetenek sınavı' tepkisi!

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, YÖK’ün, “sanat ve spor alanındaki 14 bölümde özel yetenek sınavını kaldırmasını” Meclis gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sunan Av. Kılıç, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç adına,Genel Sekreter Vekili Halil İbrahim Ayçiçek imzasıyla yayınlanan genelge ile “YÖK Genel Kurul toplantısında, 2020 YKS’de özel yetenek sınavı ile öğrenci alan çizgi film (animasyon), grafik, grafik resimleme ve baskı, grafik tasarım, moda giyim tasarımı, moda tasarımı, moda ve tekstil tasarımı, rekreasyon, spor bilimleri, spor yöneticiliği, tekstil, tekstil geliştirme ve pazarlama, tekstil tasarımı, tekstil ve moda tasarımı programlarına merkezi yerleştirme ile öğrenci yerleştirilmesine karar verildiğini” bildirdi.

CHP’li Av. Kılıç, YÖK’ün, özel yetenek isteyen bu bölümlere sadece merkezi yerleştirme sınavıyla öğrenci alma kararını neye dayanarak aldığını anlayamadıklarını ifade etti.

 “Çizim yapamayan animasyon sanatçıları,piyano çalamayan müzik öğretmenleri, koşamayan, spor kabiliyeti olmayan spor yöneticileri, hayal gücü olmayan grafikerler, yeteneksiz modacılar mı isteniyor?” diye soran Av. Kılıç, “Özel yetenekler,merkezi sınavdaki optik kodlamayla sınırlandırılamaz.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, bu kararın, güzel sanatlar liselerinde okuyan,YKS odaklı eğitim görmeyen öğrenciler için haksız rekabet oluşturduğunu ve böylece onların dört yıllık emekleri ve yeteneklerinin hiçe sayıldığını kaydetti.

Kontenjanların dolmaması nedeniyle özel yetenek sınavının kalktığının söylendiğini ifade eden Av. Kılıç, “Çözüm, gençleri küçük yaşta sanatla tanıştırmak, en az doktorluk kadar sanata da önem vermek ve bu alanda iş olanakları sağlamaktır. Çözüm, alakasız kişileri bu bölümlere almak değildir. Yeteneği olmayan,sadece puanı tuttuğu için güzel sanatlar fakültesine girecekniteliksiz öğrenci yetişmesine sebep olacak olan bu kararı kabul etmiyoruz. Güzel Sanatlar bölümlerininniteliksizleştirilip,sınavlara hazırlanan öğrencilerin emeğinin çöpe atılmasını kabul etmiyoruz.YÖK’ün yetenek sınavlarının kaldırılmasına ilişkin bu kararı acilen iptal edilmelidir.” ifadesini kullandı.

“SANAT YETENEK İŞİDİR, SADECE PUANLAMAYLA ÖLÇÜLEMEZ”
Av. Sevda Erdan Kılıç, sanat ve sporun yetenek işi olduğunu,sadece puanlamayla ölçülemeyeceğini belirterek, “Özel yeteneği olmayan öğrenci bu bölümlerde okuyup başarılı olamaz. Çizim yapmayıöğretseniz bile yaratıcılığıöğretemezsiniz. Sırf puanı tutuyor diye o bölümlere öğrencileri yerleştirerek, yıllarca o bölümleri hayal eden öğrencilerin hakkını yemeyin.” dedi.

Böyle bir kararın dönem ortasında alınmasını da anlayamadıklarını belirten Av. Kılıç, “Artık şu sanata, spora dokunmayın. Ne istiyorsunuz sanattan, spordan? Bu çocuklar ne umutlarla yetenek sınavlarına hazırlanıyor, sadece merkezi sınav ile olacak iş mi bu? Kime ne yararı var, bunun bir tane mantıklı açıklaması var mı?Siz hiç figür çizmeden bir karakter tasarlayabilir misiniz ya da moda tasarımcısı olabilir misiniz?Belki o bölümleri okuyabilirsiniz ama o meslek sahibi olamazsınız.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, sosyal medyada, “bu bölümlerde okumak için uzun süredir sınavlara hazırlanan öğrencilerin kararı duydukları andaçaresizlik içinde ağladıkları ve kendilerini umutsuz hissettiklerine ilişkin” çığlıklarını okuduğunu bildirdi. Av. Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a, “AKP yıllardır aldığı yanlış kararlarla eğitimiyap boz tahtasına çevirdi. Bu sefer   öğrencilerin çığlıklarını duyun lütfen, onları bu çaresizlikten kurtarın.” şeklinde seslendi.

“YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİMİZİ SANATSIZ BIRAKMAYIN”
Av. Sevda Erdan Kılıç, şu hususları belirtti:

“Bilgi ve becerilere yönelik bir eğitim sisteminin öğrencilere daha yararlı olacağı konuşulurken, güzel sanatlar fakültelerinin özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlerinin merkezi yerleştirme sistemi ile öğrenci almasına karar verilmesi hem eğitim sistemimizin hem de ilgili üniversitelerin öğrenci niteliğini düşürmektedir. Eğitim vizyonu ile ilgili açıklamalarda sınav sisteminin öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçmediği vurgusu yapılmasına rağmen, bu kararın alınmasının hangi kaynaklara yarar sağladığını merak ediyoruz.

Hesapsızca açılan özel ya da vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını doldurmak adına mı böyle bir sisteme geçiliyor? Güzel sanatlar liselerine özel yetenek sınavı ile giren öğrencilerin üniversiteye de özel yetenek sınavı ile girme hakkı neden ellerinden alınmaktadır? Bu değişikliğin öğrenci merkezli bir karar olmadığı ortadadır. Özel yetenek sınavlarına hazırlanan öğrenciler ve aileleri, bu konuda telafisi mümkün olmayacak şekilde mağdur edilmektedir.”

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir." sözünü anımsatan Av. Kılıç, “Yetenekli öğrencilerimizi sanatsız bırakmayın, milletimizin de hayat damarlarını koparmayın.” dedi.