CHP'de 'evetçiler' ve 'hayırcılar' ayrışması

CHP'de 'evetçiler' ve 'hayırcılar' ayrışması

Kılıçdaroğlu, "AKP'ye destek vereceğiz" dedi, parti karıştı. Dokunulmazlıklar için Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına destek verenlerin yanı sıra "hayır" diyeceklerini açıklayan vekillerin sayısı da artmaya başladı.

YURT Gazetesi-Serkan Güler/ CHP'deki, dokunulmazlıkların kaldırılması konusundaki ayrışma derinleşiyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “anayasaya aykırılığına” rağmen AKP’nin dokunulmazlık teklifine "evet" diyecekleri açıklamasıyla vekiller, "evetciler" ve "hayırcılar" olarak ikiye bölündü. Milletvekilleri Eren Erdem ve Sezgin Tanırkulu'nun ardından Fikri Sağlar, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş, İlhan Cihaner, Hilmi Yarayıcı, Mehmet Tüm’ün de aralarında bulunduğu birçok isimden de "hayır" açıklaması gelirken, bazı vekiller de, Kılıçdaroğlu'na destek açıklamasında bulundu.

Riski göze almalıyız

Kılıçdaroğlu'na destek veren İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, CHP olarak parlamentoya dokunulmazlıkların kaldırılacağının bilincinde olarak girdiklerini belirterek, "Ama bazı arkadaşlar diyor ki yargı, yasama, yürütme iktidarın elinde ve Galip Ensarioğlu’nun dediği gibi de istediği gibi değişiklikler yapabiliyorlar.

Bu işten AKP zararlı çıkmaz görüşü hâkim. Genel Başkanımızın açıklamalarını tercüme etmek haddime değil ama eğer bu iktidar, Genel Başkanımız dahil, HDP Genel Başkanı dahil, herkesi içeri atacak kadar gözü karaysa zaten bu dokunulmazlığın anlamı yok. Bunun arkasında durmanın da anlamı yok. Mesele risk almak ise ki olduğunu kabul ediyorum, en azından bizi içeri atmak isteyenlerin göze aldığı risk kadarını biz de göze almalıyız" diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Kılıçdaroğlu'nu destekleyerek, "AKP samimi değil. Amacı dokunulmazlık konusunu milletvekillerinin sırtında sopa gibi kullanmak. MYK üyesiyim Genel Başkanımıza destek vereceğim. Ama parti tabanımız AKP’nin bunu lehinde ve muhalefetin aleyhinde kullanacağından endişeli" dedi.

Kabul etmek AKP’nin oyununa gelmektir

Dokunulmazlıklar konusunda Kılıçdaroğlu'nun aksi yönde açıklama yapan Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, "Kabul etmek AKP’nin istediği oyuna gelmektir. Beklentimiz anayasanın 83. maddesinin, dokunulmazlığı kürsü dokunulmazlığı ile sınırlayacak şekilde kalıcı anayasa değişikliğidir.

AKP’nin önerisi palyatif tedbir alınmasına yönelik oyundur. Ben 1994 sürecini yaşayan biriyim, o zaman da karşı çıkmıştım. Bu şekilde HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasından sonra akacak her damla kanın sorumlusu AKP’dir, Erdoğan’dır. AKP önerisinin anayasaya aykırı olduğunu bilip, 'evet' demek, kendimize, hukuk devletine saygısızlıktır" diye knuştu.

Mayınlı arazileri kale almamalıyız

İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de, kararı eleştirerek, "Bu kendi politikalarımızı, tersinden bir başka siyasi gücün belirlemesi anlamına gelir. Yarın bir gün de AKP bizi milliyetçi olmamakla suçlayacak deyip bizi başka bir alana sıkıştırabilir. 'Bugün ‘bana HDP’li diyecekler', ertesi gün 'bana vatan haini' diyecekler, 'cemaatçi' diyecek diye bu tarz mayınlı arazileri kale alırsak şekilsiz, sonsuz pragmatizme düşmüş hal alırız" dedi.

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’na terk edilemez

Kararını destek vermemek yönünde açıklayan İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Ben destek vermeyeceğim. Milletvekillerinin kaderi Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun tavrına terk edilemez. Eğer dokunulmazlıklar kaldırılacaksa, önseçimle geldiğim için örgütüme gideceğim ve istifa et derlerse milletvekilliğinden istifa edeceğim. Erdoğan’ın ve 4 bakanın hiçbirinin dosyası yok.

Bu karar CHP’nin sokakta, halkla iç içe olan milletvekillerini Meclis’e hapsetmek demektir. Genel Başkanımızın 83. maddenin kalıcı olarak değiştirilmesi önerisinin arkasındayım" diye konuştu.

İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da, "Anayasaya aykırı olan hiçbir uygulamaya evet demem. Hayır diyerek, Erdoğan’ın Meclis’e talimat veremeyeceğini de göstereceğiz. Gülen Cemaati’ne ait 4 bin 50 hâkim ve savcının, Erdoğan’ın eliyle yerleştirdiği 5 bine yakın yargı mensubunun olduğu bir yargı sistemine neden güveneyim" dedi. Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ise, "Bu dönemde önerinin getirilmesi doğru değil. Yeni Türkiye’de yeni AKP devleti ile karşı karşıyayız. Amaç muhalefete göz açtırmamak. Erdoğan ve 4 eski bakanla ilgili dosyalar yargıya gidecekse destek veririz" diye konuştu.

Dokunulmazlığı kaldıran Anayasa değişikliği gizli oylanacak

Anayasanın değiştirilmesi, TBMM üye tam sayısının en az üçte biri (184) milletvekili tarafından yazıyla teklif edilebiliyor. Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nun ardından, Genel Kurul'da iki kez görüşülüp 2 kez oylaniyor.

Teklifin kabulü, Meclis'in üye tam sayısının beşte üç (330) çoğunluğunun gizli oyuyla mümkün oluyor. Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebiliyor. Meclis, geri gönderilen kanunu üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuyla
aynen kabul ederse, Cumhurbaşkanı bu kanunu halkoyuna sunabiliyor. Meclis'çe üye tam sayısının beşte üç (330) ile üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı'nca Meclis'e iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere, Resmi Gazete'de yayımlanıyor.

Kılıçdaroğlu’na Tekin’den tam destek


CHP İstanbul Milletvekili  Gürsel Tekin, dokunulmazlıkların kalkması konusunda Kemal Kılıçdaroğlu’nun kararına tam destek verdi. Kılıçdaroğlu’nun önerisine hayır diyen arkadaşlarını ‘parti disiplini’ konusunda uyardı. Tekin, ‘Doğrusu yanlışı anlamam. Partili olmanın bir kuralı vardır. CHP’yi ve Genel Başkanı zor durumda bırakmak, parti disiplini ve ilkelerine aykırıdır’ cevabını verdi.

Medya önünde tartışmam

Milletvekillerinin medya ve kamuoyu önünde, Genel Başkanın kararını tartışmasını asla doğru bulmadığını, kendisinin de bu konuda üç gün önce fikirlerini kamuoyu ile paylaştığını söyleyen Tekin, ‘Ancak Genel Başkan bu konuda bir karar ihsas etmişse, bu konu bireysel düşünce olmaktan çıkar. Kurumsal bir düşünceye dönüşür. Tabii ki bu kararı kamuoyu kritize edecektir. Bu başka. Yetkili kurullarda arkadaşlarımız tabii ki kanaatini söyleyecektir. Bu kanaatlerini, karar olarak kamuoyunda paylaşmak parti disiplinine aykırıdır’ dedi.

CHP, TSK dâhil kimseden talimat almaz

Gürsel Tekin bazı HDP milletvekillerinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlıklar ile ilgili kararı Anayasa’ya aykırı bir biçimde açıkladığı ve bunun sebebinin Genelkurmay’dan emir şeklinde değerlendirilmesi konusunda da “CHP ve Genel Başkanı, hiçbir kişi ve kurumdan emir, talimat almaz. Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda karar alır” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tartışılan bu yasayı, “Saray ile Brüksel arasında kaldığı için gündeme getirdiğini, çok da anlaşılır bir yasa olmadığını” söyledi.