CHP'den TRT'ye kesilen 'haraca' tepki

CHP'den TRT'ye kesilen 'haraca' tepki

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, cep telefonu ve tablet bilgisayarlar için getirilen TRT bandrolü düzenlemesine tepki gösterdi. Sertel, "TRT yönetimi, vatandaşın cebine göz dikeceğine 368 milyon 328 bin liralık şüpheli alacaklarını tahsil için uğraşsın. Alacaklarını tahsil ederse ve kimseye para kaptırmazsa yeni vergilere de gerek kalmayacaktır" dedi.

Radyo ve televizyonlardan alınan yüzde 16’lık bandrol ücretine ek olarak cep telefonu ve tablet bilgisayarlar için getirilen TRT bandrolü düzenlemesini eleştiren Sertel, "Vatandaşlardan kesilen elektrik katkı payı ve bandrol ücretleri yetmemiş olacak ki iktidarın borazanı haline gelen TRT’nin gelir kalemlerine bir yenisini daha eklendi. Dış yapımlara 600 milyondan fazla para harcayan TRT yönetimi, vatandaşın cebine göz dikeceğine 368 milyon 328 bin liralık şüpheli alacaklarını tahsil için uğraşsın. Alacaklarını tahsil ederse ve bundan sonra kimseye para kaptırmazsa yeni vergilere de gerek kalmayacaktır" dedi.

368 MİLYONLUK ŞÜPHELİ ALACAK

TRT’nin, geçen yılbaşı toplam 289 milyon dağıtan Milli Piyango İdaresi’nden çok daha fazla bir parayı (368 milyon) tahsil edemediğini, 150 milyonluk büyük ikramiyenin ise Akdeniz Medya’ya vurduğunu ifade eden Atila Sertel, şunları söyledi:

"Vergi yükü altında ezilen vatandaşa yeni bir darbe daha vuruldu. Toplumun büyük bir çoğunluğu TRT’nin taraflı yayın politikasından şikâyetçi. TRT için kesilen elektrik katkı payını ve bandrol ücretini ödemek istemiyor. Türk halkı TRT için verdiği her bir kesinti için ah ediyor. Vatandaş, kendisinden kesilen paralarla iktidar yanlısı gazetecilerin, akademisyenlerin, doktorların zengin edilmesini kabullenemiyor. Ersin Düzen’le ilgili yaptığımız açıklamanın ardından sosyal medya aracılığıyla binlerce vatandaş tepkisini dile getirdi. Ancak halkımızın isyanı görmezden geliniyor ve 1.5 milyarlık gelirle para dağıtan kurum haline gelen TRT’ye yeni bir gelir kapısı daha açılıyor. Ki daha çok yandaş beslensin! TRT niçin kendini yönetecek parayı bulamıyor? Niçin diğer özel televizyonlar gibi reklam gelirleriyle ayakta duramıyor? TRT’nin paraya ihtiyacı varsa çözüm dış yapımlara ayrılan 600 milyonluk bütçeyi kuruma aktarmak, reklam pastasından daha fazla pay almak ve 368 bin lirayı geçen alacaklarını tahsil etmektir. TRT’nin bugün için 47 firmadan 368 milyon 328 bin lira alacağı var. Adeta Milli Piyango gibi ikramiye dağıtmış. Üstelik Milli Piyango’nun verdiği büyük ikramiyenin 3 katını sadece bir firmaya kaptırmış Bunları tahsil ederse vatandaşı da rahat bırakırlar belki."

150 MİLYON BUHARLAŞTI


Alacak kalemlerinin en büyüğünü 159 milyon 54 bin liralık rakamla Akdeniz Medya ve Satış Pazarlama Evi firmasına ait olduğunu söyleyen Atila Sertel, bu firma ve sahibi hakkında çok önemli iddiaların basın aracılığıyla daha önce kamuoyuna yansıdığını söyledi. Sertel, şu bilgileri verdi:

"TRT’nin 2009 yılındaki reklam ihalesini alan Veritas Medya ve Reklam Hizmetleri kısa bir süre sonra isim değiştirerek Akdeniz Medya Satış ve Pazarlama Evi oluyor. Bu şirketin büyük ortağı ve yönetim kurulu başkanı Eyüp Batal isimli biri. Eyüp Batal isimli şahsın başında olduğu şirket TRT’ye 150 milyon borç takarak sözleşmeyi feshediyor. Eyüp Batal isimli kişi, şuan AKP ile yakın ilişkileri olduğu ve AKP kanalıyla reklam ihalelerinde söz sahibi olduğu iddia edilen İlbak Holding’in de yönetim kurulu üyesi aynı zamanda. Birkaç farklı sektörde faaliyet gösteren İlkbak Holding ise havalimanlarının, üniversitelerin ve AKP’li belediyelerin reklam işini yürüten bir firma. TRT’nin 2009 yılındaki reklam sürelerinin pazarlanması ihalesini 3 yıllığına alan Akdeniz Medya, TRT’nin reklam pastasından 150 milyonu topladıktan sonra her ne oluyorsa sözleşme şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle kurumla anlaşmazlığa düşüyor. Ve TRT ile mahkemelik oluyor. Bunun üzerine TRT, yeni bir reklam satın alma ihalesine çıkıyor. Bu kez ihaleyi Satış Ofisi firması alıyor. O ihaleyi mercek altına alan yaygın medya, özellikle de Cumhuriyet gazetesi çarpıcı sonuçlara ulaşıyor. Müfettiş raporlarına dayandırılan iddialara göre Akdeniz Medya ile Satış Ofisi’nin aslında aynı kişilere ait olduğu yazılıyor.

Bu iddiaya gerekçe olarak ise Satış Ofisi ile eski firma Akdeniz Medya’nın adres ve telefonlarının birebir aynı olması gösteriliyor. Eğer bu iddialar doğru ise Akdeniz Medya’nın büyük ortağı Eyüp Batal ve diğer ortaklar, hülle yöntemiyle TRT’nin 150 milyon lirasını buharlaştırıyor. Hukuki süreci devam eden davada faizleriyle birlikte TRT’nin alacağı 159 milyon lirayı buluyor. Bugün ortada Akdeniz Medya diye bir şirket kalmamışken bu parayı kimin ödeyeceği ise koskoca bir soru işareti olarak duruyor. İşte bu giden paralarla birileri sefa sürerken olan yine vatandaşa oluyor."

BANDROL PARALARI ŞİRKETİN KASASINA


TRT’nin hukuki süreci devam eden alacaklarından birinin de Özkar Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş’den olduğunu açıklayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, bu firmanın TRT adına kesilen yüzde 16’lık bandrol paylarını kendi kasasına indirdiğini ve TRT’ye ödemediğini söyledi. TRT’nin Özkar Elektronik firmasından bugün itibarıyla 132 milyon 328 bin lira alacaklı olduğunu dile getiren Sertel, TRT yönetiminin rakam bu kadar büyüyünceye kadar bu firmaya neden müsamaha gösterdiğini ve şimdi neden mahkeme kapılarında süründüğünü anlamakta zorlandığını söyledi. Sertel, "Bandrol ücreti vatandaştan televizyon, radyo ve hatta araba alırken peşinen kesiliyor ama ya dış yapımlara aktarılıyor ya da bazı firmaların kasasında kalıyor. Cep telefonlarından ve tablet bilgisayarlardan kesilecek bandrol ücretlerinin de birilerini zengin etmesini istemiyoruz. Bu 'düzen'e göz yummayacağız. Halkın cebine göz dikenlerden hesap sormaya devam edeceğiz" dedi.