Meclis'te dokunulmazlık mesaisi başladı
Meclis'te hakkında fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılması için ilk tur oylaması sona erdi.
Meclis'te dokunulmazlık mesaisi başladı. Dokunulmazlıkların görüşülmesi için CHP ve HDP grup önerilerini ve HDP Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkındaki gensoru önerisini geri çekti. Daha sonra Meclis dokunulmazlıkların görüşülmesi verilen aranın ardından tekrar başladı.
İLK TUR OYLAMA SONA ERDİ
Dokunulmazlık oylamasının ilk turunda 348 evet, 155 hayır, 8 çekimser, 25 boş oy çıktı. Böylece teklifin maddelerinin görüşülmesine geçilmesi kabul edildi.
GÖRÜŞMELER SÜRPRİZLERLE BAŞLADI
Meclis dokunulmazlık görüşmelerine sürprizlerle başladı. TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlık görüşmeleri öncesinde CHP'nin 17-25 Aralık soruşturması ve HDP'nin mülteci kamplarındaki sığınmacı çocuklarla ilgili grup önerisi vermesi gündemde yer aldı. Fakat CHP ve HDP bu grup önerilerini daha sonra geri çektiler. Böylece akşam saatlerinde başlanması beklenen dokunulmazlık dosyalarının görüşmeleri yaklaşık 5 saat öne alınmış oldu.
Daha sonra Meclis Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıkların görüşülmesi için ara verilen birleşime tekrar başlandı.
AHMET DAVUTOĞLU BAŞBAKANLIK KOLTUĞUNA OTURMADI
Başbakan Ahmet Davutoğlu, dokunulmazlık teklifi görüşmeleri için TBMM Genel Kurulu'na geldi. Davutoğlu, AK Partili milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanarak karşılandı.
Genel Kurul'a gelen Davutoğlu Başbakanlık koltuğuna oturmadı.
GÖRÜŞMELER NASIL OLUYOR?
Anayasa'da değişiklik görüşmeleri, tıpkı yasa değişiklik görüşmeleri gibi yürüyor. Öncelikle dokunulmazlık teklifinin tümü üzerinde görüşmeler yapılıyor. Daha sonra maddeler tek tek görüşüldükten sonra gizli oylama yapılıyor.
Referandumsuz anayasa değişikliği için oylamada 367 ‘Evet’ oyu çıkması gerekiyor. En az 330 ‘Evet’ oyu çıkması durumundaysa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan değişikliği referanduma götürebilecek.
AKP, ilk turda öncelikle alt sınır 330’u, sonrasındaysa 367 sınırın aşmaya çalışacak. İkinci oylama cuma günü yapılacak.
Daha önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Hükümete verdiğimiz fiili destek hukuki boyuta dönüşebilir” sözleri dikkate alındığında, iki partinin firesiz oyları 356’ya ulaşıyor. Bu da Erdoğan’a referanduma gitme imkanı sunuyor. Buna karşılık AKP’nin fire vermeyeceği de merak konusu.
AKP ve MHP’li vekillerin blok olarak ‘oybirliği’ yapması durumunda CHP’den yalnızca 12 vekilin ‘Evet’ demesi, referandumsuz anayasa değişikliği için yeterli olacak.
CHP Genel Başkanı “AKP’nin dokunulmazlık teklifi Anayasa’ya aykırı ama ‘Evet’ diyeceğiz” demişti. Buna karşılık ‘Hayır’diyeceğini açıklayan CHP’li vekiller de var.
Partilerin sandalye dağılımı şöyle: AKP 317, CHP 133, HDP 59, MHP 40 ve Bağımsız 1.