MHP kurultayı riske girdi!
MHP’nin 10 Temmuz’da Arena Spor Salonu’nda yapacağı 6. Olağanüstü büyük kongresi hukuki yönden riske girdi.
Genel Merkez yönetimi ile muhalifleri temsil eden Kongre Heyeti “Kongreyi biz toplayacağız” deyip Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu'na ayrı ayrı başvuru yaptı.
YSK'YA YAZI
Çankaya Seçim Kurulu Başkanı hakim Ümit Nuri Dündar topu Yüksek Seçim Kurulu'na attı. Kongrenin kimin yapacağına YSK karar verecek. 19 Haziran'da düzenlenen kongrede tüzüğün değiştirilen 14 maddesi Yargıtay Başsavcılığı'nca incelemeye alındı.
SÜREÇ TEHLİKEDE
Yargıtay Başsavcılığı, mahkeme kararına bağlı kalınmaksızın 13 maddesi daha değiştirilen tüzük maddelerini onaylamaz ise 10 Temmuz'da olağanüstü kurultayda Genel Başkanlık ve parti organları seçiminin yapılmama ihtimali gündeme geldi. Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Koray Aydın cephesi seçimli kongrenin tehlikeye girmesine neden olduğu için Meral Akşener ile Müsavat Dervişoğlu'nu suçladı.
İKİ AYRI BAŞVURU
MHP'de Grup Başkanvekili Oktay Vural ile Meclis İdare Amiri Seyfettin Yılmaz'ın görevlerinden istifa etmesine sahne olan sancılı kongre süreci yeni bir boyut kazandı. MHP yönetimi ile tüzük kongresinde yetki alan Müsavat Dervişoğlu başkanlığındaki üç kişilik Kongre Heyeti 10 Temmuz kurultayı toplamak için Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu'na müracaatta bulundu.
GÖRÜŞ İSTEDİ
Hakim Dündar, kongreyi toplamaya Genel Merkez mi? yoksa Kongre Heyetinin mi? yetkili olup-olmadığını sormak için Yüksek Seçim Kurulu'ndan yazılı görüş istedi. YSK'nın en geç hafta başında görüşünü vereceği tahmin ediliyor.
ANAYASA MAHKEMESİ
Yargıtay Başsavcılığı, 19 Haziran'da 63. Madde dışında 13 maddesinde de düzenleme yapılan tüzük değişikliklerini onaylamak için incelemeye aldı. Başsavcılığın bazı değişikliklerde Siyasi Partiler Kanunu'na aykırılık görürse konuyu Anayasa Mahkemesi'ne gönderebileceği ifade edildi.
KONGREDE RİSK
Hukuki yönden sıkıntılı görülen 14. Maddelik tüzük değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne taşınırsa muhalif kanadın 7 aydır verdiği mücadele heba olma riskiyle karşı karşıya kaldı. Akşener'e karşı oluşan muhalefet bloğu, “Mahkeme kararı ile sınırlı kalıp sadece 63. Maddeyi değiştirecektik. Ancak, Meral Hanım ekibi bizi dinlemedi. Süreci hep onlar baltaladı. Eğer tüzük değişikliğini Yargıtay onaylamaz ise 10 Temmuz'da seçim yapılamayabilir.” suçlamasında bulundu.(Sözcü)