'Rejim değişti o mesele 1923'te bitti'

'Rejim değişti o mesele 1923'te bitti'

Başbakan Binali Yıldırım, rejimi değiştirmeyi hedefleyen Anayasa teklifi için "Bizimki cumhurbaşkanlığı sistemi. Sistemin adı cumhurbaşkanlığı sistemidir" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, AKP Genel Merkezi’nde  il başkanları toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.


AKP'nin başkanlık teklifini AKP il başkanlarına anlatan Başbakan "rejimi değiştirmediklerini" iddia etti, sistemin adının "Cumhurbaşkanığı Sistemi" olduğunu söyledi.


Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:


15 Temmuz alçak darbe girişiminden sonra, parti genel başkanları olarak cumhurbaşkanımızın daveti üzerine geldik. Anayasa meselesi üzerinde konuştuk. Aldığımız karar AK Parti, CHP, MHP olarak anayasa değişikliği konusunda çalışma yapmak ve mutabık kaldığımız maddeler üzerinden çalışmalarımızı yürütmek. Tam bu görüşmeler sonuna varmışken, ekim ayının başlarında MHP Genel Başkanı Bahçeli bir çıkış yaptı, dedi ki; bu mevcut sistem böyle devam etmemeli, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle birlikte meydana çıkan mevcut durum anayasa ile uyumlu hale getirilmelidir. Her ne kadar biz parlamenter sistemi tercih ediyor isek de bu sorunu çözmek için partiler üstü bir anlayışla AK Parti ile bu konuyu müzakere etmeye hazırız.

 

Bunun üzerine üçlü devam eden müzakereleri iki parti olarak sürdürdük. Sayın Bahçeli ile bu konudaki ilk görüşmemiz 10 Kasım'dır. 10 Kasım'da işin çerçevesini çizdik, 10 Aralık'ta da teklifimizi Meclis'e verdik. Şimdi artık iş Meclis'te. AK Parti grubu olarak biz 316 imzayla teklifimizi verdik. AK Parti'de filan imzalayacak, filan imzalamayacak diye söylentiler çıkardılar, tuş oldular. AK Parti üzerinden hesap yapanlar mosmor attılar.

 

Değerli kardeşlerim, bu anayasa şüphesiz yapılan, 21 maddede olan değişikliğin 18 maddesi esasa ilişkindir. Diğer kalan 3 maddesi de geçici maddeler, yürürlük ve intikal maddeleridir. Hangi madde ne zaman yürürlüğe girecek, bir de ibare değişiklikleri var.

 

SİSTEMDE BAŞBAKAN, BAKANLAR KURULU YOK

 

21 maddelik değişiklikle mevcut anayasanın 69 maddesinde de bir uyum değişikliği yapmak durumunda kaldık. Sistemde başbakan yok, Bakanlar Kurulu yok, dolayısıyla hükümet sistemi değişiyor. Hükümet sisteminde cumhurbaşkanı var, bakanlar kurulu var, kabinesi var, bir de meclis var. Aynı günde yapılan bir seçim var, belediye başkanlığı seçimleri gibi. İşte bu getirilen sistem de bunun aynısı. Cumhurbaşkanını seçiyorsunuz ayrı oy veriyorsunuz, bir de meclis üyelerini aynı anda seçiyorsunuz. Dolayısıyla bir günde seçimi tamamlıyorsunuz.

 

CUMHURBAŞKANI İÇİN İKİNCİ SEÇİM


Ola ki cumhurbaşkanı yüzde 50'nin altında kalırsa, cumhurbaşkanı için 2 hafta sonra yeniden seçim yapılması söz konusu olabilir. Şimdi efendim, rejim değişiyor. Bunları anlata anlata sağır sultan duydu. Herkes anladı, Kılıçdaroğlu anlamak istemedi. Sayın Kılıçdaroğlu, Kemal Bey Türkiye'nin rejimi belli, Cumhuriyet. 1923'te bedel ödedik, İstiklal Harbini kazandık, rejimimizi de değiştirdik, adını da Cumhuriyet koyduk. Rejim değişikliği tarihte kaldı, o mesele bitti. Şimdi artık yönetim ihtiyaçlarımızı karşılayacak icra gücü, istikrarı esas alan hükümet sisteminden bahsediyoruz. Parlamenter sistemler var, başkanlık var, yarı başkanlık var, başkanlık başbakanlık var... Var oğlu var. Bizimki cumhurbaşkanlığı sistemi. Sistemin adı cumhurbaşkanlığı sistemidir, nokta.

 

CUMHURBAŞKANINA SEÇİME GİTME YETKİSİ 

 

İki irade oluşuyor. Yasama ve yürütme. Bu iki iradenin birbirine karşı üstünlüğü yok. Halkın aynı anda güç verdiği destek verdiği iki irade. Diyelim ki anlaşamadılar. Meclis ile cumhurbaşkanı anlaşamadı. Sistem ona da çözüm getiriyor. Cumhurbaşkanına seçime gitme yetkisi veriyor. Otomatik olarak mecliste gidiyor. Veya meclise seçim kararı veriyor. Dolayısıyla ikisi anlaşacak. Herhangi bir suçtan cumhurbaşkanı bakanları suçlanabilir. Şimdi olduğu gibi mecliste değerlendiriyor.