THK’nın yolsuzluk raporları neden gizlendi?

THK’nın yolsuzluk raporları neden gizlendi?

THK ile ilgili hazırlanan 4 önemli raporda kurum içindeki yolsuzluklarla ilgili önemli bilgiler olduğu ortaya çıktı. CHP’li Haluk Pekşen, AKP’nin THK ile ilgili gizli bir planının olabileceğine dikkat çekti.

İçişleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İngiliz şirket East and Young’ın THK ile ilgili hazırladığı raporların gizlendiği öğrenildi. Söz konusu raporlarda kurumun içinde bulunduğu ekonomik batak ve yolsuzluklarla ilgili çarpıcı iddialar bulunduğu belirtiliyor. CHP’li eski milletvekili Haluk Pekşen, hükümetin THK ile ilgili iddiaları bilerek gizlediğini ve AKP’nin THK ile ilgili başka planlarının olabileceğine dikkat çekti.

Cumhuriyet gazetesinden Tuncay Mollaveisoğlu’nun haberinde şu ifadeler yer aldı:

“Dört önemli rapor... Hepsi sumen altı edilmiş! İçişleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğretim Kurumu ve mali denetim şirketi Ernst and Young’ın Türk Hava Kurumu’ndaki yolsuzluklar ve ekonomik batak ile ilgili inanılmaz iddiaları barındıran raporları savcılığa intikal ettirilmedi. Hükümetin bilgisi dahilinde THK’nin içi boşaltıldı.

Sanki bir el devreye girdi ve Türk Hava Kurumu’nun içinin boşaltılmasını izledi. Yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarının ardı arkası kesilmiyor. Belgeli çok sayıda yolsuzluk dosyasını devletin denetim birimleri belgelemiş... İlginç olan, bu raporların gereğinin yapılmamış olması.
Bir örnek... THK, elinde bulunan gayrimenkulleri zaman zaman satışa çıkarıyor. İçişleribakanlığı’na verilen raporda THK, satmış olduğu en değerli mal varlıklarından birini gizliyor. Trabzon’un popüler caddelerinden birinde bulunan işhanını değerinin çok altında satan eski THK yönetimi, bu satışa İçişleri Bakanlığı’na sunduğu gayrimenkul listesinde yer vermiyor.
THK’nin yeni yönetimi yapılan usulsüzlüğü belgeliyor ancak konu yine de savcılığa intikal ettirilmiyor.”

HÜKÜMET NEDEN İZLEDİ?

“Bir başka çarpıcı gelişme THK’nin batma noktasına gelmesine rağmen hükümetin süreci sadece izlemesi... THK yönetimi, eski yönetimin kurumu batırdığını, yolsuzluk ve usulsüzlük batağına soktuğunu belgeleri ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletiyor. Yönetim, 12 Temmuz’da borç yapılandırılması kapsamına THK’nin da alınmasını istiyor. Ancak Erdoğan birçok şirketi ve bankayı borç yapılandırması ile kurtardığı halde THK’yı bu kapsama sokmuyor.
THK yönetimi 2 Ağustos’ta ise, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun, kurum ile ilgili inceleme yapmasını istiyor. Ancak bu başvuru da karşılıksız kalıyor.
THK’de yaşanan yolsuzluk ve ekonomik batağı hükümet yakından biliyor. Çünkü hem İçişleribakanlığı’nın hem de Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı belgeli dosyalar var. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı adına Ömer Bülent Arslan, THK’de genel başkan yardımcısı olarak görev yapıyor. Yani tüm yolsuzluk ve ekonomik yıkım, yetkililerin ve hükümetin gözleri önünde yaşanıyor.
Peki, THK’ye müdahale etmek yerine süreç neden izlendi? Neden bu güne kadar beklendi?
Cumhuriyet’te kaleme aldığımız haberler üzerine THK ile ilgili inceleme başlatan İçişleri Bakanlığı neden gecikti?”