YURT ÖZEL | Millet İttifakı'ndan Binali Yıldırım'a yanıt

YURT ÖZEL | Millet İttifakı'ndan Binali Yıldırım'a yanıt

AKP'nin İstanbul adayı Binali Yıldırım'ın seçimlerin yenilenmesine dair söylediği 'seçim iptal edildi çünkü çaldılar' şeklindeki sözlerine Millet İttifakı, YURT aracılığıyla tepki gösterdi.

Uğur Can Biçer - Zehra Firdevsoğlu 

31 Mart yerel seçimlerinde AKP'nin İstanbul adayı olan ancak CHP'li Ekrem İmamoğlu'na kaybederek YSK'nın İstanbul seçimlerini yenileme kararına kadar ortalıkta pek gözükmeyen Binali Yıldırım, tekrar ortaya çıktı.
YSK'nın skandal kararıyla 23 Haziran'da yeniden yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde bir kez daha yarışması beklenen AKP'li Yıldırım, bir yurttaşın sorduğu, "Bu seçim neden iptal oldu?" sorusuna "Çok basit, çünkü çaldılar" dedi. 

CHP'li vekillerin yanı sıra İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, Yıldırım'ın bu sözlerini YURT'a değerlendirdi. 

HER ŞEYİ YAPACAKLAR 

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak,  "Öyle anlaşılıyor ki bu seçim sürecinde kendilerini 'mağdur' gibi göstermek için her şeyi yapacaklar. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Bey'in mazbatasını gasp edenler şimdi 'bizim oyumuz çalındı' diyorlar" dedi. YSK'nın kararında çalınma ifadesinin geçmediğini belirten Öztrak, "Orada söylenen şey, sandık kurullarının oluşumunda neticeyi müessir olacabilecek hatalardan bahsediyor. Sandık kurullarında hata var ise bunun tutanakla belirtilmesi lazım. Sandıkların başında bütün siyasi partilerin üyeleri var. Böyle de bir şey yok ortada. Buna rağmen şuanda YSK'nın kararlarına yansımamış bu olayı tekrarlamaya devam ediyorlar" diye konuştu.  
Yıldırım'ın açıklamalarına dikkat çeken Öztrak, "Öyle gözüküyor ki uzun gerekçeli kararda ne yazılacağı bir yerlerde belirlenmiş. Binali Bey, bu 45 günlük süreçte ciddi itibar kaybına uğrama riskiyle karşı karşıya" ifadelerini kullandı.  

YILDIRIM'IN BİLİNÇALTI 

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Yıldırım'ın "Seçim iptal oldu çünkü çaldılar" sözlerine ilişkin, "Psikolojide şöyle bir tanım vardır. Bir insanın kendisine sorulan soru karşısında verdiği hızlı cevap, onun en çok yaptığı şeyi tarif eder. Yıldırım'ın 'çaldılar' sözü onun bilinçaltında seçim ve çalmanın birlikte değerlendirildiği anlamını taşıyor" dedi.  
Aslında çalınan varsa o da İstanbullunun daha ucuza su içme hakkı olduğunu dile getiren Zeybek, "İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yandaşlara peşkeş çekilmemesi çalındı. İstanbul'daki öğrencilerin toplu taşımadan ucuz yararlanma hakkı çalındı. Bebeklerin, çocukların ulaşım özgürlüğü çalındı. 23 Haziran'da yapılacak seçimlerle ilgili bütün tatil planlarını yapan İstanbul halkının gelecek planları çalındı" diye konuştu.

İSTANBULLUNUN HUZURU ÇALINDI 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Yıldırım'a verdiği yanıtta "Kim neyi çaldı Binali Bey? İmamoğlu'nun mazbatası, ülkemizin 45 günü ve itibarı, İstanbullunun huzuru çalındı. Vatandaşlarımızın suya, ulaşıma ve belediye hizmetlerine ucuza erişim hakkı çalındı. 31 Mart’ta iftira ve yalanla kazanamadınız yine kazanamayacaksınız" ifadelerini kullandı.

HERKESE 'HIRSIZ' DİYORLAR

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, Yıldırım'ın açıklamalarına sert tepki gösterdi. Kavuncu, "YSK'ya yapılan itirazın gerekçesi belli. YSK detaylı açıklama yapmasa da seçimin iptal nedeni belli. Bütün bunlar ortadayken “çalındı” diye beyanda bulunmak yakışık alan tavır değildir. Aklımızdan geçen her şeyi dilimize dökecek olursak, kendimizi kontrol etmeyi beceremezsek zaten çivisini çıkardıkları ülkede her şey birbirine girer. Bu açıklamayı esefle kınıyorum. Yıllarca devlet yönetmiş bir bakana yakışmayacak hareketler, söylemler" diye konuştu. 
Sandık kurulu görevlilerinin kamu görevlisi olmaması gerekçesiyle iptal edilmiş bir seçimde 'oy çalındı' demek o kamu görevlilerinin bu oyları çaldığını, o sandık kurullarının başında duran bütün parti üyelerinin hırsız olduğunu söylemek demek ki o sandık kurullarında AKP’liler de vardı" diyen Kavuncu, "İstisnasız herkese 'hırsız' deme yanlışını yapıyorlar. Devlet yönetiminde bulunmuş bir insanın bu tavırları anlaşılır değil, kabul edilebilir değil. YSK kararını henüz açıklamamışken yapılan bu oy çalındı açıklaması belli ki kasıtlı bir açıklama. Yazık" ifadelerini kullandı.  

TAHRİK VE PROVOKASYON VAR

Kavuncu, Binali Yıldırım’ın bu tür açıklamalarla sahalara inmesi konusunda ise “Bu açıklamalar normal bir süreç olamayacağının, sürecin ateşli geçeceğinin işareti. 'Demiri soğutmak istiyoruz' diyenlerin bunu gerçekten yapmak istemediklerinin ve samimiyetten ne kadar uzak olduklarının göstergesi. Kurgu, tahrik ve provokasyon var. YSK’nın bu kararı her ne kadar kanunsuz hukuksuz olup, içimize sinmese de sakin ve sağduyulu olmak lazım. Oylar çalındı diyerek yangına körükle gitmeleri üzücü. Ama ne olursa olsun biz haktan, hukuktan, demokrasiden yana tavır göstereceğiz. Gasp edilmiş hakkımızı 23 Haziran’da sandıkta çok daha açık bir farkla alacağız" dedi.