Ekonomi için de Bilim Kurulu oluşturulsun

Ekonomi için de Bilim Kurulu oluşturulsun

Türkiye'nin en uzun soluklu ekonomi gazetesi olan Dünya gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Saffet Arolat ekonomi alanında da Bilim Kurulu oluşturulmasını önerdi. Arolat'ın Dünya gazetesinde yayınlanan yazısını okurlarımızla paylaşıyoruz:

Ekonomi Bilim Kurulu ihtiyacı

Çok sayıda ekonomik önlem ve istekler için bir Ekonomi Bilim Kurulu’na ihtiyaç bulunuyor. Ekonomi Bilim Kurulu’nun ilgili bakana öneriler sunması, sorunların çözümü için yol göstermesi sağlanabilmelidir.

Cumhurbaşkanı’nın 18 Mart günü açıkladığı 100 milyar liralık Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin ardından birçok sektörden ekonomik önlem destekleri ve istekleri geliyor. DÜNYA Ankara Bürosu’ndan deneyimli parlamento muhabiri Canan Sakarya’nın haberlerinde verdiği KGF kredi kefalet olanağının 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildiği, karşılıksız çekte yeni düzenlemeler getirildiği bilgisi yer alıyor.

Bunun yanında asgari ücrete desteğin tüm sektörlere yaygınlaştırıldığını, işsizlik sigortası için istihdam koşulunun 450 güne düşürüldüğünü öğreniyoruz. Bütün bu olumlu gelişmelerin yanında bir dizi ekonomi konusunun yasalaşmak üzere sıcak gündemde sırasını beklediğini Sakarya’nın haberinden öğreniyoruz. Bu nedenle TBMM’nin ‘’termal kamera uygulamasına’’ geçtiğini öğreniyoruz.

DÜNYA’ya ulaşan bilgilerden çeşitli sektörlerin Ekonomik İstikrar Kalkanı’na dahil olmak istedikleri anlaşılıyor. Hak-İş’in işten çıkarmaların yasaklanması talebinde bulunduğu, DİSK’in 15 politika önerisi içinde İşsizlik Fonu’ndaki 130 milyar liranın işçiler lehine etkin kullanılmasını istediği anlaşılıyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası düşen iş hacimi nedeniyle “tek-çift plaka” uygulamasına geçilmesini öneriyor. TÜSİAD, istihdamın korunmasını talep ederken, Ankara Sanayi Odası ve TÜRKONFED, SGK prim ödemelerinde kolaylık sağlanması isteklerini dile getiriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise Kovid-19’un etkilerine karşı ekonomik önlemler alarak hazırlıklı olmak gerektiğinin altını çiziyor.

Bütün bunlar gösteriyor ki, ekonomi alanında iç ve dış gelişmelerdeki öneri ve talepleri ele alan bir koordinasyona ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun için bir Ekonomi Bilim Kurulu’nun kurularak hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Sağlık kadar ekonomide de bilimsel verilerle hareket edilmesine ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.