Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu

Sessiz güç

Son yazım Çin Halk Cumhuriyeti’nin 70. Yıldönümü kutlamalarıyla ilgiliydi. Yazıda Pekin Yönetimi’nin ülkeyi dünyada nasıl yükselen bir güç haline getirdiğini anlatmıştım. Bu yazıda da bunun devamını getireceğim.
Dr. Akkan Suver başkanlığındaki yılların  sivil toplum kuruluşu Marmara Grubu Vakfı önceki akşam Çin Halk Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei’yi konuk etti. Gazeteciler, diplomatlar, akademisyenler ve iş insanlarının yanı sıra

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da bulunduğu topluluğa hitaben ilginç bir konuşma yaptı Başkonsolos Cui.

Öncelikle Cui’yi kısaca sizlere tanıtmak isterim. 1972, Pekin doğumlu genç bir diplomat.  Çin Dışişleri Bakanlığı’nın Batı Asya ve Kuzey Afrika Genel Müdürlüğü’nde göreve başlamış. Sırasıyla Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu, Ankara, Washington, Tahran Büyükelçiliklerinde çalışmış. Ocak, 2018’de de İstanbul Başkonsolosu olarak atanmış.
Cui konuşmasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin yokluk sarmalından çıkışı ve bugünlere gelişini rakamlar vererek anlattı.

Mükemmele yakın bir Türkçeyle yaptığı konuşmasında  esas ilgi çekici olan bölüm ise 1.4 milyar nüfuslu Çin Halk Cumhuriyeti yönetiminin refahı nasıl tabana yaydığını anlatmasıydı. Başkonsolos Cui komünist sistemle piyasa ekonomisinin başarıyla yürütüldüğünü anlattıktan sonra şu çarpıcı açıklamayı yaptı:
“Hedefimiz 2021’de halk arasında yoksulluğu yok etmek. Tek bir yoksul bile bırakmamak.Nereden nereye geldik.”

Cui sunun ardından üstü kapalı olarak kimi kültür farklılıklarına ve anlayışlara işaret ederek, “Bizim Çinlileri Türkler anlıyor mu bilmiyorum. Çin’de bir deyim var. ‘Uyanmak istemeyeni uyandıramazsın,’deriz.” Diye konuştu.
Daha sonra ABD’yle Çin arasındaki ekonomik mücadeleye işaret  eden Cui aynen şu ifadeyi kullandı:

“Dünyada en güçlü ekonomi ABD. Biz manyak mıyız ABD’yle savaşa gireceğiz?ABD her türlü hukuksuzlukla bize savaş başlattı in’in nüfusu 1.4 milyar. Bağımsız bir şekilde ayakta duruyoruz, duracağız.ABD”ABD first” diyor. Tamam. Bizim de başka bir şey dediğimiz yok ki. Bir şeylerle karşılaşırsak tabii ki etkileneceğiz. Ama dik duracağız. Aksi halde kayıp olur.”

Her zaman söylediğim gibi doğunun devi Çin hep sessiz ve derinden gitmeyi tercih ediyor. Hani bizim halk arasında bir deyim vardır. “Uyandırma kerizi,” derler. Çin’in yöneticileri anlaşılan binlerce yıl önce  Çinli filozof ve komutan Sun Tzu’nun “Savaş Sanatı” kitabını iyi özümsemiş. 

Önceki ve Sonraki Yazılar