'Altın Elbiseli Adam' Türkiye'de sergileniyor

'Altın Elbiseli Adam' Türkiye'de sergileniyor

Kazakistan'da yol inşaatı çalışmaları sırasında bulunan ve bir hakana ya da oğluna ait olduğu düşünülen 'Altın Elbiseli Adam' zırhı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

'Altın Elbiseli Adam Dünya Müzeleri'nde projesi kapsamında, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmeye başlanan zırh, Türk kültürünün ve medeniyetinin tarih içindeki derinliğini ortaya koyan önemli argümanlar arasında yer alıyor.

Kazakistan'ın Yedisu bölgesinde, 1969'daki bir inşaat çalışması öncesinde, arazide 6 metre boyunda, 60 metre çapında bir kurgan (Orta Asya ve Doğu Avrupa'da yığma tepe ve höyük şeklinde yapılmış mezarlar) görülmesi üzerine kazı yapılarak çıkarılan ve 'Altın Elbiseli Adam' olarak anılan zırhta; leopar, pars, kartal koç, geyik, dağ keçisi, at ve kuş motifleri işlenmiş 3 bini aşkın altın üçgen plaka bulunuyor.

2 BİN 500 YILLIK TARİHİ VAR

Isık Kurganı olarak adlandırılan mezardan çıkarılan zırhın yanındaki malzemeler ise Türklerin 2 bin 500 yıl öncesinde büyük bir devlet ve medeniyet kurduğunu, kendi yazı dillerini kullandığını ortaya koyuyor. Mezar odasından çıkarılan sapı kırılmış gümüş kepçenin üzerinde yer alan 2 satır yazı, en eski Türkçe metin olarak kabul ediliyor. Bilim adamlarının büyük çoğunluğu, yazının 'Hanın oğlu 23'ünde öldü, Esik halkının başı sağ olsun' anlamı taşıdığı konusunda birleşiyor.

Türk inançlarını, devlet nizamını ve mitolojik görüşleri yansıtan, Türk dünyasının ortak kültür mirası 2 bin 500 yıllık bu nadide eser, 12 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.