Kadınlara yasaktı (!) 'kadın' kemikleri bulundu

Kadınlara yasaktı (!) 'kadın' kemikleri bulundu

Yunanistan’da yüzlerce yıldır kadınlara yasak olan ‘kutsal dağ’daki manastırda, bir kadına ait kemikler bulunmuş olabilir.

Athos Dağı’ndaki Pantokratoros Manastırı’nda yakın zamanda yapılan bir restorasyon sırasında, arkeologlar şapel zemininin altında, bölgedeki diğer kalıntıların çoğundan daha küçük kemikler ortaya çıkardılar. Bazı uzmanlar bu küçücük kemiklerin bir kadına ait olduğunu iddia ediyor.

Mimar ve restoratör Phaidon Hadjiantoniou, 'Bildiğim kadarıyla, Athos Dağı’nda ilk defa bir kadına ait kemikler keşfediliyor.' açıklamasında bulundu.

Kadınların, Athos Dağı sahilinin 500 metreden daha yakınına gelmesi yasak. 10. yüzyıldan beri yürürlükte olan yasak, Meryem Ana’nın dağdaki tek kadın varlığını temsil etmesi için yürürlüğe girdi. Resmi kayıtlar, MS 382 yılından bu yana yasağa rağmen Athos Dağı’na ayak basan 12 kadından bahsediyor.

Şapeldeki kemiklerin gerçekten kadın olup olmadığını belirlemek için daha fazla test yapılması gerekecek ve kalıntılar şu anda Atina’daki laboratuvarlarda analizden geçiriliyor.

Yaklaşık 2.500 keşiş, kadınlara yönelik yasağın evcilleştirilmiş hayvanlara bile uygulandığı Athos Dağı’ndaki 20 manastırda yaşıyor. Bu yasağın tek istisnası kediler.