Çalıntı eserlerle 'Troya' sergisi açtılar!

Çalıntı eserlerle 'Troya' sergisi açtılar!

Türkiye’den kaçırılan ve dünyadaki çeşitli yerlerde tutulan eserlerden oluşan 'Troya' sergisi, Londra’da bulunan British Museum’da ziyaretçilere açıldı. Aktivistler BP ve müze yöneticilerini protesto ediyor.

Çanakkale sınırları içinde bulunan ve Homeros’un ünlü İlyada ve Odysseia destanlarına konu olan 'Troya' kentine ve yaşadığı destansı savaşa ilişkin ait Roma İmparatorluğu ve sonrasındaki dönemlerde yapılan eserlerin yer aldığı seçkide; Heinrich Schliemann’ın Osmanlı’dan kaçırdığı ve günümüzde tutuldukları ülkelerden kiralanan 'Troya' eserleri serginin parçalarını oluşturuyor.

Almanya’daki Berlin Müzesi, İngiltere’deki Ashmolean Müzesi ve Danimarka Ulusal Müzesi’nden getirilen eserler arasında, çömlekler, gümüş kaplar, bronz silahlar, heykeller ve lahitler bulunuyor. Özel bir salonda ziyarete açılan 'Troy: Mit ve Gerçek' adlı sergide, yaklaşık 300 eser yer alıyor.

'ÇALINMIŞ TOPRAKLAR, ÇALINMIŞ KÜLTÜR, ÇALINMIŞ İKLİM'

Aktivistler, serginin sponsoru BP ve müze yöneticilerini protesto etti. Müze yöneticilerini istifaya davet eden çevreciler, üzerinde müzedeki eserlerinde çalıntı olduğu yazan dev pankart açtı.

Geçtiğimiz haftalarda önde gelen bir insan hakları avukatı, British Museum’u en büyük çalıntı kültürel eser sergileyen kurum olmakla suçlamıştı.

Sergiyle bir tezat oluşturacak biçimde, British Museum’un Ödünç Alma Politikaları arasında şu madde bulunuyor: 'British Museum Heyeti, çalındığı, yasa dışı bir şekilde ihraç edildiği veya yasadışı olarak kazıldığı bilinen nesneleri içeren hiçbir sergiye katkıda bulunmayacaktır.'

Troy: Mit ve Gerçek sergisi, 8 Mart 2020 tarihine kadar ziyarete açık.