Denisovalılar 38 yıl yaşayabiliyordu

Denisovalılar 38 yıl yaşayabiliyordu

Yapay zeka, soyu tükenmiş türlerin ve erken insanların azami ömrünü tahmin ederek, teknik yaşlanma ile bağlantılı olan spesifik DNA bölgelerini analiz etmeye dayanıyor.

Avustralya’daki Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü’ndeki (CSIRO) Benjamin Mayne ve meslektaşları, farklı hayvanların ömrünü tahmin etmek için bir yapay zeka geliştirdi.

Bunu yapmak için önce ilk olarak memeliler, sürüngenler ve balıklar dahil olmak üzere beş hayvan sınıfından ve bunların maksimum yaşam sürelerini kapsayan 252 türün bilinen genomu üzerine yapay zekayı eğittiler. Yapay zeka daha sonra yaşam süresiyle ilgili olan 30.000 DNA bölgesini sadece 42’ye daralttı.

Araştırmacılar yapay zekayı soyu tükenmiş bazı türler üzerinde test etti. Yünlü mamutun 60 yıla kadar yaşayabileceği ve nesli tükenmiş insan türü olan Denisovalıların ise yaklaşık 38 yıl yaşayabileceği tahmin edildi. Araştırmacılar ayrıca Pinta Adası kaplumbağalarının 120 yaşına kadar yaşayabileceğini buldu. En eski Grönland balinasının 211 yaşına kadar yaşadığı düşünülüyor, ancak model, türlerin 268’e kadar yaşayabileceğini öngörüyor.