Nuh’un Gemisi, 3 bin yıllık yalan mı!

Nuh’un Gemisi, 3 bin yıllık yalan mı!

Arkeofili tarafından Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeolojik keşifler listelendi.

Arkeofili tarafından Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeolojik keşifler listelendi. ‘Nuh’un Gemisi’ hikayesini anlatan Gılgamış Destanı'na ait 3 bin yıllık tabletlerin şimdiye kadar bilinen en eski yalan haber örneği olabileceği açıklandı.

Peru: Sıradışı jeoglifler bulundu

Peru’daki gizemli Nazca çizgileri çevresinde, aralarında sıradışı yaratık betimlemelerinin de olduğu 143 jeoglif keşfedildi. 5 metreden 100 metre boyutlarına kadar değişen 143 yeni jeoglif, gizemli bir insansı, kare başlı bir yaratık, kedi gibi görünen hayvanlar, devasa iki başlı yılanlar, balıklar ve hatta dinozor gibi görünen yaratıklar gibi çeşitli hayvanları içeriyor. Yeni bulunan jeogliflerin MÖ 100 ila MS 300 yılları arasında yapıldığı söyleniyor.

Denisova Mağarası: 45.000 Yıllık Aslan Figürini

Bu figürini Denisovalılar yapmış olabilir. C: Institute of Archeology and Ethnography

Sibirya’daki Denisova Mağarası’nda, mamut dişinden yapılmış 45.000 yıllık boyalı mağara aslanı figürini bulundu.

Sansasyonel keşif, Altay Dağları’nda arkeologlar tarafından yapıldı. Bu şimdiye kadar bilinen en eski hayvan figürini olabilir. 42 mm uzunluğunda, 8 mm kalınlığında ve 11 mm yüksekliğindeki kıymetli küçük figürin, bir mağara aslanını (Panthera spelaea, lat) betimliyor ve yaklaşık 40.000 ila 45.000 yıl önce bir Üst Paleolitik sanatçı tarafından yapılmış.

Nuh’un Gemisi: 3.000 Yıllık Yalan mı!

Gılgamış Destanı’nda ‘Nuh’un Gemisi’ hikayesini anlatan 3.000 yıllık tablet, şimdiye kadar bilinen en eski yalan haber örneği olabilir.

Kutsal kitaplara ilham verdiğine inanılan 3.000 yıllık Babil Nuh’un Gemisi hikayesinde sahte haberlerin en erken örneği bulundu. Gılgamış Sel Baskını hikayesini anlatan kil tablete kazınmış dokuz satır, çok farklı şekillerde anlaşılabiliyor. İngiltere’nin önde gelen Babil dili uzmanlarından Martin Worthington’a göre, kitleleri ikna etmek için yanlış bilgi yaymak, oldukça eski bir uygulama. Worthington, sahte haberlerin en eski kayıtlarından birini bulduğunu ve bunun Nuh’un Gemisini inşa etme motivasyonunu belgeleyebileceğini söylüyor.

Çatalhöyük: İnsan dişinden yapılmış takılar

Konya’daki Neolitik köy Çatalhöyük’te yaklaşık 8.500 önce insan dişlerinden yapılmış takılar bulundu.

Çatalhöyük’te keşfedilen takılar arasında, delinmiş üç insan dişi bulundu. Arkeologlar dişlerden yapılmış bu takıların, canlılardan mı yoksa ölülerden mi yapıldığını belirlemeye çalışıyor. Yapılan araştırmada ekip, kasıtlı olarak delinmiş insan dişlerini yaklaşık olarak MÖ 6.500 yıllarına tarihlendirdi. Analizler, iki dişin köklerinin mekanik olarak koni şeklinde bir delme aleti

Roma İmparatorluğu: Romalılar, Ortadoğu kökenli çıktı

DNA analizi, Roma İmparatorluğu’nun Akdeniz etrafında genişledikçe, Ortadoğu, Avrupa ve Kuzey Afrika’dan gelen göçmenlerin Roma’ya taşındığını ortaya koydu.

Roma ve çevresinde gömülmüş insanların Antik DNA’sı, imparatorluk döneminde bu insanların çoğunun Ortadoğu kökenli olduğunu gösterdi. 2.000 yıl önce, Roma sokakları antik dünyanın her yerinden insanlarla doluydu. İmparatorluğun ticaret yolları Kuzey Afrika’dan Asya’ya uzanıyordu ve her gün bazen isteyerek bazen de zorla yeni göçmenler geliyordu. Şimdi ise Antik DNA çalışması, bu çok uzak bağlantıların Romalıların genomlarına yazıldığını gösterdi.

Kadın Viking Savaşçısı: Yüzü Canlandırıldı

Etkileyici silahlarla gömülmüş ve kafasında ölümcül bir yara olan kadın Viking savaşçısının yüzü yeniden canlandırıldı.

Bir Viking savaşçısı düşünün; muhtemelen korkunç, kaslı, sakallı bir adam hayal ettiniz. Şimdi tekrar düşünün. Son yüz tanıma teknolojisini kullanan bilim insanları, 1000 yıldan daha önce yaşamış bir savaşçının yüzünü hayata döndürdüler. Ayrıca bu savaşçı, bir kadındı. Viking savaşçı kahramanların kadınları evde bıraktığına dair varsayımlara meydan okuyan gerçek benzeri yeniden canlandırma, Norveç’in Solør kentindeki bir Viking mezarlığında bulunan ve şimdi Oslo Kültür Tarihi Müzesi’nde korunan bir iskelete dayanıyor.

Botswana: Yaşayan tüm insanların kökeni

Araştırmacılar, yaşayan tüm insanların atalarının ana bölgesini geniş bir sulak alana, modern Botswana ülkesine kadar takip ettiklerini iddia ediyor.

Araştırmaya göre, Zambezi Nehri’nin güneyindeki toprak, 200.000 yıl önce Homo sapiens için bir ev haline geldi ve en az 70.000 yıl boyunca izole kalarak kurucu bir modern insan nüfusu sağladı. Bu nüfus, dünyanın eğim ve yörüngesindeki değişikliklerden kaynaklanan iklim değişikliğine kadar bölgede kaldı. Bu iklim değişikliği, kuzey-doğu ve güney-batıya yağmur getirdi ve erken insanların yeni bölgelere yayılmasına izin veren bereketli yeşil koridorlar yarattı.

Neandertaller: Kartal pençesinden yapılan son kolye

İspanya’da Neandertaller tarafından yapılmış son kolye olabilecek 40.000 yıllık kartal pençeleri bulundu.

Kartal pençeleri, Güney Avrupa’da yaklaşık 120.000 ila 40.000 yıl önce yayılmış olan bir uygulamaydı ve Neandertallerin takı yapmak için kullandığı ilk malzemeler olarak kabul ediliyor. Şimdi ise araştırmacılar ilk kez İber Yarımadası’nda kartal pençelerinin süs kullanımlarına dair kanıt buldular.

Hırvatistan: Atlarla birlikte gömülen roma arabası

Hırvatistan’daki bir tümülüste muhtemelen çok zengin bir aileye ait Antik Roma arabası ve iki at fosili bulundu.

İki atlı fosilleşmiş kalıntılara sahip iki tekerlekli Roma arabası, 40 metre çapında ve yaklaşık 1 metre yüksekliğinde korunmuş bir mezar odasında bulundu. Bulgular henüz tam olarak araştırılmamasına rağmen, arabanın metal bölümlerinden ve çok sayıda at teçhizatından, araştırılan mezarın MS 3. yüzyıldan kalma olduğu tahmin ediliyor.

Dik Yürüyen Maymun: 11 milyon yıllık fosil

Yeni keşfedilen bir maymunun fosilleri, iki ayak üzerinde yürümenin nasıl ve ne zaman evrimleştiğine dair ipuçları verebilir.

11 milyon yıldan daha uzun bir süre önce, insan benzeri bacaklara ve maymun benzeri kollara sahip tuhaf bir maymun, ağaç dallarında geziniyordu. Bu çıkarım, bilim insanlarının Bavyera’da keşfedilen yeni bir fosil maymun türü hakkında topladıkları bilgilerden yapıldı. Araştırmaya göre bu maymun, şimdiye kadar hiç görülmemiş garip bir hareket etme yetisine sahip olabilir. Bulunan fosil, insan atalarının iki ayak üzerinde yürümeye nasıl evrimleştiğine ışık tutuyor.