
Bu Meyvenin Ağacını Diken Deste Deste Para Kazanıyor! Üstelik Çok Hızlı Meyve Veriyor
Son dönemde Bodur elma yetiştiriciliği en çok kazandıran sektörlerden oldu. Peki bodur elma nasıl yetiştirilir?
kocaeligazetesi.com.tr sitesinden İbrahim Tınaztepe, Bodur elma yetiştiriciliği hakkında herkesin işine yarayacak bilgiler paylaştı. İşte o bilgiler
Genellikle çoğu meyve fidanlarında olduğu gibi elma fidanlarının yetiştirilmesinde de en iyi ve sağlıklı yöntem göz aşısı, diğer adıyla yaprak aşısıdır.Göz aşısı içinde en uygun zaman Temmuz ayıdır. Bodur elma fidanı yetiştirmek için düsen veya paradis adı verilen anaçlar üzerine aşılanmış elma fidanları, bodur ağaçlar olur.
Arazisi geniş olmayan ufak yerler için aşılı bodur elma fidanı dikmek en uygun olanıdır.Ufak ev bahçelerine bodur meyve fidanları dikildiğinde diğer büyük boylu meyve ağaçlarıyla kıyaslandığında daha fazla sayıda fidan dikme imkânı olur.Ayrıca bodur yetişen aşılı elma ağaçların meyveleri olgunlaştığında toplamaları, ilaçlama zamanlarında ilaçlamaları ve budama zamanları geldiğinde de budamaları diğer boylu elma ağaçlarına kıyaslandığında çok daha rahat, kolay ve masrafları da az olacaktır.
Büyük boylu gelişen aşılı elma fidanları bahçeye dikilirken iklim, toprak ve çeşit göz önünde tutularak sıra üzeri ve sıra araları sekiz ile on iki metre aralıkla dikilirken, düsen ve paradis üzerine aşılı bodur elma fidanları serbest dikimde sıra üzeri ve sıra araları beş ile altı metre; espalyalarda ise bir buçuk veya iki metre; kordonlarda da iki ile iki buçuk metre aralıklarla dikelebilmektedirler. Ayrıca düsen ve paradisüzerine aşılanmış bodur elmalar, erken meyveye yatar. Meyveleride daha iri ve gösterişli olur.Sizlere önerebileceğim kaliteli bazı elma çeşitlerini şöyle sıralayabilirim:Golden Delicious, StarkDelicious, Starkink, Staymared, ReinetteCanada, Rome Beauty. Burada adı geçen elma çeşitlerinden hepsinin toplama ayı, Ekim Ayıdır.
Kaynak: İbrahim Tınaztepe / kocaeligazetesi.com.tr