
Burnunuza veya ağzınıza sinek ya da böcek girdiğinde ne olur?
Sıcak ve nemli havalarda sinek ve böcekler insanları oldukça rahatsız eder. Hatta bazen kimi yerlerde öyle yoğun sinek kümesi görülür ki yönünüzü değiştirirsiniz. Peki ya o sineklerden biri burnunuza girerse ne olur?
Sinekler ve türlü türlü böcekler yaz aylarında ve nemli havalarda insanları rahatsız eden canlılardır. Rutubetli, yeşil alanların bulunduğu yerde sıkça yaşayan bu canlılar insanların üzerine yapışarak, kanını emerek rahatsızlık vermekten bir an olsun çekinmezler.
Öyle ki kimi zaman havanın durumuna göre minik sinekler ya da böcekler siz yolda yürürken dudağınıza yapışabilir, yüzünüzü sizi rahatsız edecek şekilde konabilir. Hatta ağzınıza veya burnunuza bile girebilirler. Peki bir sinek ya da böcek, burnunuza veya ağzınıza girdiğinde ne olur? İşte yanıtı...
AĞZA VE BURUNA GİREN SİNEĞE NE OLUYOR?
Ağza ve buruna kaçan küçük sinek ya da böcekler çoğu zaman sorun oluşturmaz. Burun içerisinde bulunan mukoza isimli örtü ve bunu mukozayı kaplayan mukus isimli yapışkan salgı, yabancı maddeleri genize taşıyarak, genizden yutkunma ve sindirim yoluyla temizler.
Fakat tropikal iklimlerde yaşayanlarda ya da bu bölgelere seyahat edenlerde, nadir de olsa kimi böcek ya da parazitlerin neden oldukları, sinüs boşlukları ve komşu organları ile ilgili hastalık ve komplikasyonlar da görülebilir. Bu tarz durumlarda ise rutin olarak Kulak-Burun-Boğaz (KBB) muayenesinde kullanılan endoskoplar ile ve bazı yardımcı araçlarla sorunlar tespit ve tedavi edebilir.